Zdrave namirnice koje često zaboravljamo

by | mart 10, 2012

Iako su nam super zdrave namirnice svakodnevno na dohvat ruke, neretko se desi da zaboravimo na njih, kao i to koliko su važne za poboljšanje našeg zdravlja. Predstavljamo vam nekoliko takvih u kojima se krije pravo bogatstvo za naš organizam.

Kelj

Ovo je izvrsno povrće za prevenciju raka jer je bogato antioksidantima. Kelj je bogat i vitaminom A, što znači da osigurava zdravlje očiju i kože. Jača imunitet, a odličan je i izvor vlakana. Sadrži i vitamin C u gotovo jednakim količinama kao i narandža. Dobro je jesti ga što češće.

Sardine

Ove ribice su jedan od najboljih izvora omega 3 masnih kiselina koje su izuzetno dobre za zdravlje srca. I ne samo to, zdrave masnoće zadužene su i za poboljšanje raspoloženja, a obiluju i vitaminom D.

Nar

Ovo ukusno voće je veoma zdravo. Osim što je nar bogat antioksidantima, pa sprečava nastanak mnogih bolesti – od onih srčanih do Alchajmera i raka, sadrži vrlo malo kalorija, pa se može jesti u bilo koje doba dana u velikim količinama. Može poslužiti i kao desert jer je sladak i ukusan. Bogat je i vlaknima, pa blagotvorno deluje na varenje.

Zobena kaša

Zobena kaša ima četiri grama vlakana po šoljici, a istraživanja pokazuju da povećani unos takvih može dovesti do pada novoa lošeg kolesterola, i to za čak pet odsto. Osim toga, ako uvrstite zobenu kašu u svoj jelovnik ujutru ili tri sata pre vežbanja, omogućavate organizmu da sagoreva više masti. Dakle, zob je odlična za mršavljenje.

Kefir

Ovaj fermentisani mlečni napitak bogat je probioticima koji osnažuju imunitet. Osim toga, kefir je i odličan izvor kalcijuma koji je nužan za zdravlje kostiju.

Tagovi: