ALEKSANDER MEKVIN izvršio samoubistvo?!

by | februar 12, 2010

„Zločesti dečko“ svetske modne scene, kreator Aleksander Mekvin izvršio je samoubistvo u Londonu u 41. godini. Mekvin je bio u teškoj depresiji zbog smrti majke Džojs, a svoju tugu podelio je i sa čitaocima svog Twitter naloga, mada niko nije slutio da će sebi oduzeti život.

 

Aleksander Mekvin


Za odeću se zainteresovao još kao mali, odrastajući pored tri starije sestre kojima je stalno šio haljine i druge odevne predmete.

 

Napustio je školu sa 16 godina i radio kao šegrt u prestižnim krojačnicama gde su mu, između ostalih, klijenti bili princ Čarls i Mihail Gorbačov. Master diplomu u dizajnu stekao je na Sentral Sent Martins koledžu umetnosti i dizajna, a njegovu kompletnu diplomsku kolekciju otkupila je stilistkinja Izabela Blou.

 

Iako još početnik, 1996. nasledio je Džona Galijana kao glavni dizajner u kući „Živanši“ (Givenchy) gde je ostao pet godina.

 

Od poznatih sa kojima je sarađivao, ističu se Bjork, Lady Gaga, Rijana, Sara Džesika Parker i druge zvezde muzike i filma.

 

Kreacija Aleksandra MekvinaPre skoro deset godina, na jahti kod Ibice venčao se sa svojim partnerom Džordžom Forsajtom, a kuma im je bila manekenka Kejt Mos.

 

Mekvinova poslednja kolekcija trebalo je da bude prikazana na Nedelji mode u Parizu, koja počinje u martu.

 

Njegove kolekcije uvek su bile pune noviteta i sklonosti ka riziku, a revije uvek drugačije od uobičajenih – 2003. je modele predstavio u maketi potonulog broda, 2005. odigrao sa njima „ljudsku“ partiju šaha…

 

Svaki Mekvinov komad odisao je originalnošću, spremnošću na sve ili ništa, jarkim bojama, ili nasuprot njima, monotonom crnom ili belom. Ekstravagantni detalji, ukrasi ili dodaci bez svrhe bili su obavezni.

 

Tako je i prošlog oktobra na Nedelji mode u Parizu predstavio „armadilo“ cipele, koje su modni kritičari odmah prozvali „vanzemaljskim“.

 

Bio je i dobitnik Ordena komandanta Reda britanskog kraljevstva, jedne od najviših počasti Britanije, četiri puta proglašavan za Dizajnera godine i dobitnik mnogih međunarodnih priznanja.

 

Pogledajte njegovu poslednju reviju:

 

(MONDO)

Tagovi: