Nevinost ponovo na ceni?

by | avgust 10, 2010

Sve veći broj žena u Velikoj Britaniji „vraća“ svoju nevinost postupkom himenoplastike pre braka.

Potražnja za postupkom himenoplastike je utrostručena u poslednjih nekoliko meseci, a rastući trend prijavljuju i privatne klinike, kojima žene plaćaju i 4.000 dolara za ovaj zahvat.

Nevinost

 

„Ranije smo radili jednu ili dve operacije rekonstrukcije himena nedeljno. Danas imamo i po dve ili tri žene dnevno. Potražnja se utrostručila“, kaže dr Magdi Hend, ginekolog i dodaje da većinu njegovih klijenata čine muslimanske žene.

 

Doktori kažu da su pacijentkinje pod pritiskom zbog budućih muževa i rođaka koji insistiraju na krvavoj posteljini posle prve bračne noći.

 

„To je više kulturni nego verski fenomen. Ako mlada nije devica i ne prokrvari prve bračne noći, to predstavlja veliku sramotu za porodicu. U ekstremnim slučajevima dolazilo je i do ubistava iz časti“, kaže dr Hend.

 

Tokom postupka himenoplastike, koji mnogi smatraju ponižavajućim, himen je prošiven ili obnovljen, tako da žena može ponovo da prokrvari. U nekim slučajevima, u unutrašnjosti vagine može da se napravi postava za stvaranje lažnog himena. U nju se stavi kapsula sa krvlju da bi, kada membrana pukne, mogao da se obezbedi „realan“ protok krvi.

 

Operacija himena traje pola sata pod lokalnom anestezijom, pa se ona može obaviti i za vreme pauze za ručak, a velika prednost je i to što žene ne ostavljaju prava imena i adrese, podatke o veroispovesti ili svoj bračni status.

 

Kritičari, uključujući i one umerene muslimanske grupe, su osudili taj trend kao znak širenja islamskog fundamentalizma na Zapadu.

Imam dr Tadž Hargej, predsednik muslimanskog edukativnog centra na Oksfordu, pozvao je muslimansku zajednicu da prekine širenje ovog trenda.

 

„Veoma je razočaravajuće da muslimanke u Velikoj Britaniji osećaju potrebu da vode dvostruki život. To ne doprinosi ni njihovom psihološkom, a ni duhovnom zdravlju. To je licemerje, a dupli standardi ne bi trebalo da postoje, jer se muslimani trude da ugode svojim ženama“, kaže on.

 

Nakon poziva na zabranu obavljanja ovih operacija u Nacionalnoj zdravstvenoj službi, iz ministarstva zdravlja Velike Britanije je stigao odgovor da će operacije himena nastaviti da se rade, jer obezbeđuju fizičko i psihičko zdravlje pacijenata.

 

Tagovi: