Ljubav zaista deluje kao droga i olakšava bol

by | oktobar 15, 2010

Intenzivna romantična ljubav deluje baš poput droge, tvrde naučnici koji su otkrili da ljubavne emocije mogu olakšati bol kao i morfijum.

Ljubav

 

U istraživanju američkih naučnika učestvovalo je 15 volontera koji su bili u ranoj fazi strastvene veze. Njima su pokazivane fotografije njihovih partnera dok im je preko električne diode na dlanovima puštana struja kako bi se izazvao blagi bol. Istovremeno, skenirani su njihovi mozgovi pomoću magnetne rezonance.

 

Studija je pokazala da ljubavni osećaji, podstaknuti gledanjem fotografije voljene osobe, deluju jednako snažno kao i tableta protiv bolova. Isti učinak nije zabeležen kada su volonteri gledali fotografije nepoznatih, ali privlačnih osoba suprotnog pola.

 

Istraživanje je, kako tvrde naučnici, pokazalo da se efekat ljubavi može uporediti s efektima morfijuma i kokaina.

 

„Kada su ljudi u toj stratsvenoj fazi veze, onda postoje očite promene u njihovom raspoloženju koje imaju uticaj na njihovo iskustvo bola“, kazao je vođa studije dr. Šon Meki sa Univerziteta Stenford u Kaliforniji.

 

On je istakao da su naučnici istraživanje proveli na osobama koje su bile u ranoj fazi ljubavne veze, s obzirom da su to euforične osobe, energične i opsesivno razmišljaju o partneru, te žude za njim.

 

„Kada je ljubav ovakva kakvom smo je opisali, strastvena, energična puna požude, onda to na neki način zvuči kao zavisnost“, kazao je Meki za Dejli Telegraf.

 

Naučnik je istakao i to da su ljubavni osećaji povezani s centrom zaduženim za nagrađivanje u mozgu, a upravo neki lekovi ili droge utiču na taj deo mozga.

 

Takođe, tokom istraživanja je dokazano da na smanjenje bola može uticati i ukoliko pacijent razmišlja o nečemu drugom, a ne na bol koji oseća.

 

Izvor: Sarajevo-x.com

Tagovi: