Teleći perkelt

by | avgust 21, 2013

Teleci Perkelt

Sastojci:

  • 600 g teletine od buta
  • 1 koren bele zeleni
  • 1/2 glavice celera
  • 3 kašike pirea od paradajza
  • 1 dl biljne pavlake
  • 5 dl juneće supe
  • 30 g parmezana
  • 1 limun
  • začin C, biber

Za prilog:

  • 800 g krompira
  • 3 čena belog luka
  • 50 g putera
  • 150 ml slatke pavlake
  • 1/2 veze vlašca
  • začin C, biber

Priprema:

1. Teletinu iseći na kocke, koren celera i bele zeleni izrendati na krupno, a koru limuna na sitno rende.
2. Na malo ulja propržiti izrendan celer i belu zelen pa kad omekša, dodati teletinu, pire od paradajza i koru limuna te dinstati na umerenoj temperaturi dok teletina ne omekša, uz povremeno dolivanje juneće supe.
3. Pred kraj kuvanja umešati biljnu pavlaku i parmezan, pa začiniti po ukusu.

Prilog:

1. Krompir oguliti, iseći na kocke i obariti ga u slanoj vodi.
2. Obaren krompir ispasirati i sjediniti sa puterom i biljnom pavlakom, dodati sitno seckan beli luk i vlašac pa začiniti po ukusu.
3. Gotov teleći perkelt servirati uz prilog od krompira.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: