Kako negovati Božićnu zvezdu da traje cele godine?

by | 15 decembra, 2023
kako negovati božićnu zvezdu da traje cele godine

Poinsettia ili Božićna zvezda je prelep crveno – zeleni cvet koji nas uveseljava samo kratko – tokom zime. Ali, postoje trikovi kako negovati Božićnu zvezdu da traje cele godine

Baš kao i božićna jelka, kada stigne decembar, Božićna zvezda je jedna od omiljenih dekoracija tokom praznika. Iako deluje veoma delikatno, Božićna zvezda nije baš tako osetljiv cvet, samo je potrebno da znate kako da brinete o njoj. Ona čak može da traje i cele godine, doduše bez listova koje je nemoguće očuvati nakon Božića. Ključ je u tome da nađete pravi tempo zalivanja ove biljke.

Kako negovati Božićnu zvezdu da traje cele godine?

Veoma je važno da naš cvet držite dalje od izvora veštačkog svetla i da ga postavite na mesto na koje dopire prirodno svetlo, ali da istovremeno bude udaljena od radijatora. Kada je udaljite od izvora toplote, ono što vam preostaje jesta da pazite na zalivanje biljke. Božićna zvezda je jednostavno jako osetljiva i na gubitak vode, ali i na prečesto zalivanje koje joj takođe šteti.

Kako zalivati Božićnu zvezdu?

Jako je važno da, nakon što zalijete ovu biljku, jednostavno odlijete višak vode koji se nakupi u posudi. Za razliku od većine biljaka, Božićnoj zvezdi ova tečnost nije potrebna.

Ipak, zalivanje mora biti redovno, ako ne želite da biljka izgubi zeleno lišće. Ona će, u pokušaju da zaštiti svoje prepoznatljive crvene, unutrašnje listove, najpre odbacivati zelene u slučaju dehidratacije. Dakle, ako primetite da zeleni listovi gube na boji i suše se, počnite intenzivnije da zalivate svoju Božićnu zvezdu.

Stručnjaci se slažu da je najbolje da se zaliva na svaka dva do tri dana, osim ukoliko primetite da su listovi pali ili da gube boju. Tada je neophodno češće zalivanje. I ne zaboravite da odlijete višak vode.