Kako ublažiti upalu mišića brzo i efikasno

by | 9 decembra, 2021
Kako ublažiti upalu mišića

Evo kako ublažiti upalu mišića, nakon intezivnih treninga.

Svako ko ju je makar jednom imao zna da upala mišića nije nimalo prijatna pojava. Naročito kada se, nakon duge pauze, vratimo treninzima. Neprijatnost, bol i ukočenost u mišićima nam može otežati i svakodnevne aktivnosti poput hodanja, ustajanja i penjanja uz stepenice.

Upala mišića signal je da je mišićno tkivo oštećeno. Mišić u ovim trenucima trpi mikropovrede koje dovode do upale. Tečnost koja se nakuplja u mišićima stvara dodatni pritisak što uzrokuje dobro poznati bol. Tokom svakog vežbanja stvaramo male povrede, a kada aktiviramo mišiće koje nikada ili dugo nismo, dolazi do jačih upala. A kako ublažiti ove bolove?

Kako ublažiti upalu mišića

Hidrirajte se tokom vežbanja

Na trening ponesite flašu vode i tokom vežbanja pijte vodu. Tečnost koja se kreće kroz telo umanjuje upale, a voda „ispira“ otpad, te mišićima doprema neophodne nutrijente.

Masaža

Odmah nakon treninga, uz pomoć penastih rolera, izmasirajte ruke, noge, stomak i leđa. Tako ćete podstaći cirkulaciju u mišićima i umanjiti bolove.

Pročitajte i… Upala mišića- ove simptome ne smete ignorisati!

Ishrana

Pola sata nakon intenzivnog treninga jedite. Hranjenjem mišića, oni se lakše oporavljaju i postaju jači. Obrok nakon treninga bi trebalo da se sastoji od proteina. Pojedite jogurt s šakom isekcanih voćki ili kašiku meda ukoliko niste u mogućnosti da jedete. Nakon ove užine, ne preskačite naredni obrok. Idealno bi bilo da obrok nakon treninga sadrži proteine i vlakna (meso, mahuinarke i povrće).

San

San je krucijalan za mnoge funkcije u našem telu, a između ostalog, oporavlja mišiće. Stoga osigurajte sebi kvalitetan san svaki dan.

Vežbe nakon treninga

Stručnjaci savetuju da ne treniramo svaki dan, jer je mišiću potrebno vreme da se oporavi. Ipak, dan nakon treninga i jake upale uradite lagane vežbe. To može biti joga, šetnja, plivanje ili vožnja bicikla. Ključ je da se koriste iste grupe mišića sledeći dan, ali ne toliko intenzivno. Na ovaj način podstaći ćete cirkulaciju i upala će biti znatno manja, a mišići će se brže oporaviti.

Pročitajte i… Slabost i drhtanje mišića nakon treninga

Izbegavajte medikamente

Iako smo svi u iskušenju da popijemo tabletu protiv bolova, probajte da izbegavate ovu praksu. Neki medikamenti sprečavaju razvoj mišića. Umesto lekova, konzumirajte hranu bogatu magnezijumom (spanać, blitva, pirinač, pasulj, brokoli, orašasto voće, banane, zobg, jogurt, kakao, crna čokolada).

 

lepotaizdravlje.rs PRImageFactory/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.