Taj-či saveznik srčanih bolesnika

by | 29 aprila, 2011

Kvalitet života i psihičko stanje osoba obolelih od hroničnih srčanih oboljenja može se unaprediti vežbanjem kineske drevne borilačke veštine taj-či, trvde stručnjaci. Rezultati istraživanja sugerišu da je za primetan učinak dovoljno vežbati dva puta nedeljno po jedan sat.

Vrsta kineske gimnastike taj-či, prvobitno borilačke veštine, mogla bi da doprinese, između ostalog, poboljšanju kvaliteta života i psihičkog stanja pacijenata sa hroničnim srčanim oboljenjima, pokazali su rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Arhivi interne medicine.
Naučnici su došli do tog rezultata obavivši ispitivanje na 100 osoba sa hroničnim srčanim oboljenjima podeljenih u dve grupe od po 50 osoba, prenela je agencija AFP. Osobe iz prve grupe je trebalo da tokom 12 sedmica dva puta sedmično po 60 minuta upražnjavaju taj-či pokrete, dok je druga grupa radila vežbe koje se obično preporučuju kod tih oboljenja, a sastoje se, pre svega, od šestominutnog hoda.

Istraživači su primetili da osobe iz prve grupe, osim većeg poboljšanja kvaliteta života i raspoloženja u odnosu na drugu grupu, imaju i veće samoupouzdanje da same sprovode određene vežbe karakteristične za taj-či.
Najavljena su dodatna ispitivanja sa ciljem da se utvrdi koje bi taj-či figure, kao i pokreti preuzeti iz drugih tipova vežbanja bili efikasniji, to jest još više doprinosile boljitku srčanih bolesnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.