Tibetanska gimnastika koja podmlađuje celo telo

by | 23 juna, 2016

Jutarnja gimnastika koja traje samo pet minuta, dovoljna je da se svakim danom osećate sve bolje i bolje…

.Foto: Guliver/Thinkstock

.Foto: Guliver/Thinkstock

Lagana i jednostavna, tibetanska gimnastika se radi u krevetu, odmah po buđenju, po pomućstvu – što je ranije moguće. Mogu je raditi svi bilo kojeg uzrasta, a najviše se preporučuje starijim osobama koje žele da izgledaju mlađe i svežije. Radi se u deset koraka i bazira na pritiskanju i toploti tela. Pogledajte kako to rade Tibetanci!

Pročitajte i… Trening celog tela: “Last minute” priprema za leto

1. Ruke

Prvo protrljajte dlanove, toliko da postanu topli. Na ovaj način možete proveriti i svoju bioenergiju – vruće ruke označavaju da je sve u redu, tople ili mlake da se energija smanjila, a hladne ruke ukazuju na neki problem u organizmu.

2. Oči

Tako vruće dlanove stavite na oči i lagano ih pritiskajte – 30 puta po jedanput po sekundi. Nakon pritiskanja ih zadržite na očima još 30 sekundi. Ako patite od lošeg vida i nosite naočare, dlanove na njima držite i do dva minuta. Redovnim vežbanjem ćete popraviti vid.

Još tibetanskih jutarnjih vežbi koje blagotvorno deluju na zdravlje pročitajte na sledećim stranama… 

.Foto: Guliver/Thinkstock

.Foto: Guliver/Thinkstock

3. Uši

Dlanove stavite na ova uha i pritiskajte ih 30 puta, 30 sekundi. U slučaju da osetite bol, ne prestajte sa pritiskanjem jer će proći. Bol ukazuje da postoji neko oboljenje. Ako imate upalu ušiju, vremenom će proći, a ako imate problema sa sluhom možete ga poboljšati. Šest meseci je dovoljno da uklonite bilo koji problem, a za veća oboljenja više – do dve godine.

Pročitajte i… Trening leđa za vitku i seksi figuru

4. Lice

Stavite palčeve ruke iza ušiju, pa stegnite šaku u pesnicu. Zglobovima počnite da masirate lice, od brade ka ušima – 30 puta. Na ovaj način se podstiče cirkulaciju u licu, limfni tok, pa se samim tim koža lica zateže.

.Foto: Guliver/Thinkstock

.Foto: Guliver/Thinkstock

5. Čelo

Stavite desni dlan na čelo, a preko njega dlan leve ruke. Trljajte čelo kružnim pokretima u pravcu kazaljke na satu oko 30 puta. Na ovaj način se aktivira hipofiza i poboljšava rad sinusa.

Pročitajte i… Namirnice za lepe mišiće: Da li se pravilno hranite nakon treninga?

6. Glava

Stavite desni dlan iznad glave, a preko njega levi (kao da želite da se zaštitite od kiše) i pomerajte ih iznad glave, pokretima napred-nazad 30 puta, a zatim odmah levo-desno, takođe 30 puta. Ova vežba normalizuje pritisak, jača ramena, učvršćuje ruke i utiče na parijentalni deo glave.

.Foto: Guliver/Thinkstock

.Foto: Guliver/Thinkstock

7. Štitna žlezda

Stavite na štitnu žlezdu desnu ruku, a levu preko nje. 30 puta kružnim pokretima od grla do stomaka napravite „sferu“ sa levom rukom, pa je vratite na desnu i zadržite par sekundi.

Pročitajte i… Tradicionalna tehnika kineske medicine: Pet akupresurnih tačaka za mršavljenje

8. Stomak

Stavite obe ruke na stomak, tako da vam leva bude na desno i masirajte ga kružnim pokretima, 30 puta, u smeru kazaljke na satu. Ova vežba pomaže kod konstipacije i problema sa organima u stomaku.

.Foto: Guliver/Thinkstock

.Foto: Guliver/Thinkstock

9. Vežbe za ruke i noge

Podignite noge što više možete i vrtite stopalo (skočni zglob) 30 puta, istovremeno vrteći i ručne zglobove, takođe 30 puta. Na kraju protresite i ruke i noge. Na ovaj način ćete poboljšati cirkulaciju u kapilarima i očistiti energetske kanale.

Pročitajte i… 6 odličnih vežbi za trbušnjake koje možete raditi bilo gde

10. Stopala

Na kraju, trljajte stopalo o stopalo , pa ih trljajte i rukama. Ako osetite bolna mesta na stopalima – masirajte ih više, a najviše pažnje usmerite na centar stopala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.