Tri saveta za zdraviji i srećniji život

by | mart 25, 2013

Autor: Milan Zarić, profesor sporta
www.licnitrener.com

Moderno doba je prepuno iskušenja na svim poljima, pa tako i u sferi zdravog života. Kada me neko pita da mu ukratko kažem par saveta da smrša, živi duže i bude srećniji, odgovor je vrlo jednostavan. To su sledeće tri stvari:

1. Na prvom mestu je trening. Da biste živeli zdravo, morate da budete fizički aktivni. Ne mora to biti teretana, može da bude i vožnja biciklom, trčanje, plivanje ili neki kolektivni sport. Suština je da dozirano fizički opterećujete svoje telo. Odlazak na rekreaciju tri puta nedeljno daće dobre i željene rezultate. Odvojte svega 60 do 90 minuta po treningu i to će vam se višestruko vratiti.

2. Drugi savet je – manje stresa. Svestan sam da je to u velikoj meri teško iskontrolisati i da najčešće ne zavisi od vas samih, ali vi učinite ono što je do vas, ne morate se baš zbog svake sitnice nervirati i skraćivati sebi život nepotrebnim nagomilavanjem negativne energije. Mislite pozitivno i budite nasmajani – meni pomaže, probajte i vi!

3. Treći savet je veoma konkretan – smanjite slatkiše, ne trebaju vam. Mojim vežbačima savetujem da nikada ne drže slatkiše kod kuće,.Naime, time izbegavate situaciju da iz čiste dosade pojedete jednu čokoladu, ili kutiju keksa, i tako unesete nekoliko stotina kalorija koje sigurno nećete potrošiti. Kako smo kod kuće uglavnom u večernjim satima, ovaj savet dodatno dobija na težini, jer slatko uneto posle 17 sati gotovo stoprocentno ide u masne naslage.

Smatram da odricanja nisu velika i garantujem vam da je zadovoljstvo lepim i zdravim telom, ali i duhom slađe od bilo kod slatkiša, verujte mi.

Tagovi: