Vežbajte OPREZNO pod vedrim nebom!

by | 21 avgusta, 2009

lepota i Zdravlje - Devojka sa psom na plazi, vezbanje pod vedrim nebom

ZAŠTITITE SE OD KIŠE I NEVREMENA

Aktivni ste samo kada sija sunce? Ako se uvek ravnate prema meteorološkim prilikama, sigurno ne trenirate često.

Kako sprečiti Kiša predstavlja problem isključivo za vašu garderobu, ali to možete rešiti funkcionalnom garderobom. Proveravajte kakva je vremenska prognoza da biste mogli da se prilagodite okolnostima. Ukoliko seva i grmi, bolje je da tog dana preskočite trening, naročito ako to podrazumeva aktivnosti na mestima koja su udaljena od vašeg doma.

Pomoć za tren oka Ako je nastupio period kišnih dana i promenljivog vremena, da vas ne bi iznenadila provala oblaka, za pojasom nosite laganu i lepo spakovanu kabanicu koja će vam uvek biti nadohvat ruke. U slučaju nevremena, što pre se sklonite na sigurno. Ukoliko ste na planinarenju i nalazite se daleko od nekog naseljenog mesta, oslobodite se metalnih predmeta koje imate kod sebe i sakrijte se u neko udubljenje u zemlji.

 

 

OPREZ – INSEKTI!

Kada je zima blaga, poput protekle, u proleće i leto može da se očekuje veliki broj insekata koje je i pored svih mera teško istrebiti.
Oni mogu da prenesu bolesti kao što su borelioza i zapaljenje meningsa (membrane) mozga.

Kako sprečiti Nosite trenerke sa dugačkim nogavicama i rukavima, kao i dublje patike. Posle treninga pregledajte kožu da vidite da li ima uboda. Sprejevi protiv krpelja i komaraca mogu da deluju i do šest sati. Vakcinacija protiv zapaljenja moždanih opni preporučuje se onima koji žive u rizičnim oblastima, kao i osobama koje planiraju da provedu odmor u tim krajevima.

Pomoć za tren oka  Ubode komaraca premažite gelom od aloja vere – tako neće doći do oticanja. Ako se krpelj napio krvi, odmah treba da ga uklonite. Praktična stvar: makaze za vađenje krpelja sa integrisanim sprejom. U slučaju da su mesta uboda crvena i otečena, obratite se lekaru.

 

ČETVORONOŠCI

Ako vam u susret ide četvoronožni lepotan – ne paničite, iako se čini da neki psi doživljavaju sportiste kao plen.

Kako sprečiti U idealnom slučaju, sa vama trči i vaš pas koji će skrenuti pažnju pripadnika svoje rase na sebe. Ako se plašite pasa – a oni to mogu da osete!
– bilo bi najbolje da izbegavate parkove u koje vlasnici pasa često izvode svoje ljubimce.

Pomoć za tren oka  Kada vam priđe pas, smanjite tempo i nastavite sporije da trčite. Ne gledajte životinju u oči – mnogi od njih to doživljavaju kao provokaciju. Ako krene da skače na vas, glasno i jasno uzviknite: „Marš!“. Oni koji upražnjavaju nordijsko pešačenje, mogu da drže štap ispred tela kao zaštitu. Ukoliko životinja i pored toga odluči da vas napadne, vlasnik psa moraće da preuzme krivičnu odgovornost za incident.

 

POŠTEDITE STOPALA

Žuljevi izazivaju veoma neprijatan bol i mogu da vam zagorcaju vežbanje.
Kako sprečiti Patike za džoging treba da vam „leže“ na nozi kao salivene. Najbolje je da u kupovinu obuce krenete kasno popodne jer su tada stopala malo šira nego ujutro. Nosite specijalne carape za trcanje koje su ojacane na petama i vrhovima prstiju – tako cete spreciti nastanak žuljeva. Na narocito osetljiva mesta utrljajte specijalni gel na bazi silikona koji ce spreciti suvišno trenje pa samim tim i nastanak žuljeva.
Pomoć za tren oka  Ako vam se ipak desio maler u vidu žulja, nemojte da probušite plik iglom – tecnost koja se nalazi unutra ima antisepticko dejstvo. Flasteri za žuljeve ublažavaju bol i ubrzavaju isceljenje.

 

 

Lepota i Zdravlje - vezba

STRANCI NA PUTU

Zbog posla ili obaveza oko dece, mnoge žene džogiraju rano ujutro ili kasno uvece. Nažalost, baš u to vreme dešava se najviše napada na pripadnice nežnijeg pola.
Kako sprečiti Pokušajte da izbegnete mracne, neosvetljene i usamljene staze. Dogovorite se da trcite sa još nekim – u grupi ili u paru. Sticanje osnovnih znanja iz samoodbrane dodatno ce povecati vaš osecaj sigurnosti.
POMOĆ ZA TREN OKA Dovoljno je da dunete u pištaljku pa da se vecina napasnika uplaši, a tako cete sigurno skrenuti pažnju na sebe. Džepni suzavac staje u džep svake trenerke i može na krace vreme da onesposobi napadaca

 

BUDITE VIDLJIVI

U sumrak ili svitanje može lako da se dogodi da vozač automobila ili bicikla ne primeti osobu koja džogira.

Kako sprečiti Nosite garderobu za vežbanje sa reflektujućim trakama (mnoge firme ih proizvode) ili stavite sigurnosni prsluk. Ko ima problema sa vidom, mora nositi naočare ili kontaktna sočiva i dok trči. Da vam naočari ne bi padale sa nosa, predlažemo specijalne modele koji se zakače za uši.
POVREDE – PRVA POMOĆ

Okliznuli ste se, uganuli stopalo ili izgrebali koleno?

Kako sprečiti Pre nego što krenete u „akciju“, ne zaboravite da se zagrejete. Uvek nosite dobre patike koje su prilagođene podlozi po kojoj trčite. Oni koji voze bicikl treba uvek da nose i kutiju sa prvom pomoći. Ne preterujte sa treningom – ako prekoračite svoje granice, povećava se opasnost od povreda.

Pomoć za tren oka  Ukoliko osećate bol, obavezno prekinite trening i polako krenite kući. Ako su bolovi jaki i hodanje vam predstavlja veliki problem, pozovite pomoć. Uvek nosite sa sobom mobilni telefon. Blaži otoci i nagnječenja mogu da se ublaže mašću od gaveza. Posekotine treba dobro očistiti i tretirati sprejom za dezinfekciju.

 

PUT DO KUĆE

Bilo da ste planinar, da vozite bicikl ili džogirate – svako voli da s vremena na vreme promeni maršrutu. Međutim, šta učiniti kada čovek izgubi orijentaciju ili preceni svoje mogućnosti?

Kako sprečiti Pre nego što sledeći put krenete u nepoznatom pravcu, ponesite manju kartu tog područja. U svakom slučaju, ako trenirate sami, nikud ne krećite bez mobilnog telefona. Veoma su korisni i specijalni mobilni telefoni za džoging sa ugrađenim kompasom (npr. Nokia). Oni koji ne planinare često (upražnjavaju to 2-3 puta godišnje) ne bi trebalo da napuštaju označene staze – a morali bi da se potrude da zapamte orijentire na raskršćima (klupa, rascvetani grm…).
Pomoć za tren oka  U slučaju nevolje, mobilnim pozovite pomoć. Ako tokom trčanja primetite da vam ponestaje snage, razmislite o tome da vam i za trčanje u suprotnom pravcu treba jednaka količina energije.

 

Tekst: Jadranka Bokan; Foto: Shutterstock

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.