Vichy stručnjak odgovara: Imate problema sa peruti?

by | 20 maja, 2015

Formiranje peruti sasvim je normalan i prirodan proces, pa ako ste već toliko zabrinuti da mislite da spadate u pojedince, vreme je da odahnete. Polovina ljudske populacije pati od ovog problema s vremena na vreme. Kako ste do sada rešavali ovaj problem? Da li ste se konsultovali sa nekim stručnim licem?

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Prim. Dr. sci. med. Zorana Đaković, dermatolog

Prim. Dr. sci. med. Zorana Đaković, dermatolog

Čitateljke portala imale su jedinstvenu i ekskluzivnu priliku da pitaju sve što ih zanima u vezi sa pojavom peruti. Prim. Dr sci. med. Zorana Đaković, dermatolog, član EHRS odgovorila je na vaša pitanja i pokušala da vam pomogne u rešavanju problema.

 

 

 

1. Da li se može na prirodni način izlečiti problem sa peruti i koliko je to efikasno?

Odgovor:
– Poštovani, pretpostavljam da mislite na preparate „na prirodnoj bazi“ (ekstrakti biljaka, plodova biljaka, ili mineralne supstance…), iz „starih dobrih vremena“ naših baka. Imam obavezu da upozorim, da svaka supstanca naneta na površinu kože, prirodna ili sintetskim putem proizvedena podjednako može dovesti i do iritantnih i do alergijskih promena na koži. Veliki broj istraživanja supstanci za ljudsku upotrebu u modernoj dermatokozmetologiji i farmakotehnologiji, trude sem da novi proizvodi za lečenje i negu kože (pa i kože vlasišta) budu nealergogeni i bez iritanasa. Zaključak ? Uvek bih koristila sredstva koja su ispitana na velikom broju ispitanika, u kontrolisanim dermatokozmetološkim studijama, koja čak imaju i naznačeno (na svakom proizvodu ponaosob) i procenat efikasnosti. Vaš Vichy dermatolog.

2. Imam problem sa peruti već nekoliko godina. Koliko često bi trebalo da se pere kosa, a da to ne dovede do pojačanog perutanja kože glave?

Odgovor:
– Često pranje kose je veoma poželjna navika u svakom smislu.
Na primer, u uslovima života u gradovima, gde je izloženost stres aktivatorima povećana, kako psihološkim ( “brži” urbani način života …), tako i onima iz spoljašnje sredine (centralno grejanje, često klimatizovane radne prostorije bez direktnog izlaganja vazduhu, prostorije za zabavu pune duvanskog dima, smog na ulicama većih gradova…), često pranje kose je i neophodno.
Izbor adekvatnih, neiritantnih, hipoalergogenih, blagih perača, kože glave, i kose, je najbolja solucija.
Potrebno je da pored svojstva dobrog “perača”, supstanca za održavanje i često pranje zadovolji potrebe pojačane nege, u ovom slučaju postojanje peruti, kao i da ne remeti hidrolipidnu barijeru kože, odnosno da ne isušuje i dodatno iritira vlasište uz pojavu „nove“ peruti. Ove savremene šampone lako ćete naći na našem tržištu.
Vaš Vichy dermatolog.

3. Da li se perut može zauvek odstraniti šamponima i preparatima, ili prirodnim receptima za maske?

Odgovor:
– Poštovani, zavisno od stanja kože vlasišta, individualne predisponiranosti na prisustvo različitih mikroorganizama od osobe do osobe, kao i funkcije sebacealnih žlezdi tokom života – postoje faze sa manje ili više vidljivim perutanjem kože glave. Ono može biti praćeno I zapaljenjem, što nekada otežava I produžava lečenje.
Ukratko, lečenje peruti se svakako preporučuje, ali njegovu ponovnu pojavu u nekoj fazi života – zaista ne možemo predvideti. Smatram da prevencija ipak postoji. A to je nega I higijena proverenim nealergogenim I neiritantnim šamponima, preparatima, pakovanjima za kosu I slično. Vaš Vichy dermatolog.

4. Da li mogu da dobijem perut od nekog ukućana, ili kod frizera?

Odgovor:
– Micobiom predstavlja ogroman broj mikroorganizama (bakterija, gljivica, virusa) koji žive na na našoj koži…i slobodnije rečeno – dišu sa njom. Novija istraživanja ukazuju da je mikrobiom, kao i DNK – jedinstven za svaku osobu. Kako god, poznato je da mikroorganizme iz reda Pitirosporum (značajan faktor u patogenezi nastanka masne peruti) delimo svi…na ovaj ili na onaj način, ali nismo na njih i svi podjednako osetljivi.
Odgovor je – perut necete dobiti na navedene načine! Ali budite obazrivi, veliki broj infektivnih (zaraznih bolesti) kože glave i dlake može se preneti baš na načine koje ste naveli (na primer gljivične infekcije dermatofitama).
Uživajte u odlascima kod svog frizera, a svoj češalj zadžite samo za sebe.

5. Svakog drugog dana perem kosu. Da li toliko često mogu da koristim šampon protiv peruti?

Odgovor:
– Postoje šamponi protiv peruti za često pranje kože glave, I srdačno ih vam preporučujem. Vaš VICHY dermatolog.

6. Da li šampone protiv peruti mogu da koriste i deca od 12-13 godina?

Odgovor:
– Da, deca u tom predpubertetskom i pubertetskom uzrastu mogu i treba da koriste šampone čiji je jedan od aktivnih sastojaka i sastojak za borbu protiv masne ili suve peruti i protiv masne kože vlasišta. Na našem tržištu postoje preparati za pranje svih navedenih oblika peruti, inače veoma čestom problemu kod tinejdžera. Srdačno vaš VICHY dermatolog.

7. Koliko dugo i koliko puta nedeljno treba koristiti šampon protiv peruti da bi se moglo očekivati poboljšanje?

Odgovor:
– Poštovani, za određivanje efikasnosti šampona protiv peruti rade se pre i postmarketinške „studije efikasnosti“, i one obično govore da bez dvonedeljnog pranja nema zadovoljavajućeg kontinuiranog rezultata u rešavanju ovog problema. Što se mene tiče, uvek, na samom početku lečenja preporučujem češće pranje (i do 4 – 5 puta nedeljno), da bi se kasnije prešlo na 2-3 pranja nedeljno i to nekoliko uzastopnih meseci tokom jedne godine. Uporno i strpljivo.
Veliki pozdrav, vaš VICHY dermatolog.

8. Moja koleginica tvrdi da joj šampon protiv peruti menja boju kose (farbana je). Pošto niko drugi nema takvo iskustvo, koristim priliku da vas to pitam?

Odgovor:
– Poznato je da sama farba menja vlas. Daje pigment sedoj dlaci, ili prebojava kozmetički depigmentovanu dlaku tokom frizerske procedure. Druge supstance nanete kasnije na tako izmenjene vlasi, veštačke ili prirodne, zaista mogu uticati na nijanse i tonove obojene kose. Pa, u tom smislu, to bi mogli činiti i šamponi protiv peruti koji u sebi sadrže agresivnije supstance tipa alkohola, baza ili kiselina.
Dermatokozmetološke supstance u šamponima protiv peruti, u novije vreme su pripremljene i na način, na koji često na njima i piše „za farbanu kosu“. Probajte ove preparate, i javite nam vaša iskustva sa njima. Srdačno, vaš VICHY dermatolog.

9. Da li treba praviti pauze ili se može mesecima koristiti šampon protiv peruti?

Odgovor:
– Šamponi protiv peruti su bezbedni. Mogu se dugo koristiti. Ali, smatram da u određenom periodu korišćenja moraju dati i zadovoljavajući efekat – a to je da vlasište, nakon određenog vremena korišćenja, bude BEZ peruti. Vaš VICHY dermatolog,

10. Da li su muškarci skloniji pojavljivanju peruti ili se kod njih samo to više vidi?

Odgovor:
– Da, ovo pitanje spada u stavove o istinama i zabludama. Verovatno kratka kosa (i dalje najčešći oblik frizure kod muškaraca), perut brže dovodi do kraja dlake i vidljivosti na odeći i okolinoj sredini. Tako da smatram, ovde se ne radi o povećanoj sklonosti, već samo o povećanoj uočljivosti. Otud i toliko reklama za sredstva protiv peruti, gde su glavni „akteri“ uglavnom pripadnici jačeg pola. Srdačno, vaš VICHY dermatolog.

11. Već duže vreme imam problema sa peruti. Koristila sam razne šampone, ali nijedan mi nije pomogao. Nekada se stanje pogorša, a imam i utisak da mi kosa pojačano opada upravo zbog peruti. Koji je Vaš savet kojim bih mogla da rešim ovaj problem?

Odgovor:
– Poštovana, savetujem da posetite dermatologa, kako bi se isključila druga patološka stanja kako vlasišta tako i kože u celini. Zbog pojačanog opadanja preporučujem i pregled trihoskopijom, kako bi dijagnostika bila potpuna. Do pregleda, koristite neutralne šampone za osetljivo vlasište. Vaš VICHY dermatolog.

12. Postoji li mogućnost da mi se perut pojavljuje na nervnoj bazi? Primetila sam da mi se ona pojavi u periodima kada sam nervozna – ali nisam sasvim sigurna da su te dve stvari povezane.

Odgovor:
– Nervoza, napetost, nezadovoljstvo….uzročnoposledično dovode do lučenja hormona stresa, pod čijim su „nadzorom“ I sebacealne (lojne) žlezde vlasišta. Tako da ste potpuno u pravu, ove dve stvari mogu biti povezane.

13. Molim vas da mi objasnite kakva je tačno razlika između peruti i seboreje? 

Odgovor:
– Nastanak peruti može biti u sklopu patološkog stanja kože koji se zove seboroični dermatitis. Perut kod ove bolesti predstavlja samo jedan od mnogobrojnih simptoma…zapaljenja. Kod „obične“ peruti (nastale iz različitih razloga, iritacije, isušivanja kože, promenjenog pH kože glave, sezonsko pojačano obnavljanje kože glave…) nema zapaljenja. Nadam se da je objašnjenje jednostavno, i jasno. Srdačno, vaš VICHY dermatolog.

14. Imam perut i koristim šampon protiv peruti. Da li je pametno da koristim regenerator za kosu? Da li on može da izazove perut, tj. da spreči da mi šampon pomogne?

Odgovor:
– Uvek preporučujem korišćenje regeneratora i pakovanja nakon pranja kose. Vodite međutim račina da regenerator ne stavljate NA KOŽU glave već samo NA KOSU udaljenu i nekoliko santimetara od površine kože – ako tako činite, neće biti ni razloga vašoj bojazni. Vaš VICHY dermatolog.

15. Postoje li još neke metode – osim korišćenja proizvoda protiv peruti – kojima se može potpomoći da se ona reguliše? Npr. da li je korisno četkanje, masaža temena, neka „sredstva iz kuhinje“ i sl.

Odgovor:
– Moram vam priznati da ste me razveselili vašim pitanjem. Odmah sam zamislila sebe u kuhinji, a nisam baš vešta kuvarica. Međutim, kuhinja je prepuna velikih i malih korisnih aparata za pripremu hrane na razne načine. To me je i dovelo do sledećeg odgovora. Regulisanje peruti u sklopu seboroičnog dermatitisa, ali i peruti nepovezane sa zapaljenjem okolnih struktura dlake, može se činiti aparatnim dermatokozmetološkim tretmanima. Time podrazumevam terapiju aparatom na bazi visokofrekventne struje, unošenje antiseboroičnih supstanci mezoporaciojom, sonoforezom, ili čak klasičnom mezoterapijom. Eto „trihološke kuhinje“ za vas. Uvek imate izbor, srdačno vaš VICHY dermatolog.

16. Povremeno primetim da imam perut, ali nemam je mnogo. Kada pokušam da je „stresem“ sa kose, to mi ne uspeva. Zašto? 

Odgovor:
– Poštovani, ne navodite da li imate povremeno I još neki simptom na koži glave. Na primer svrab ? No, dobro, povremeno perutanje I neodvajanje skvame od kože glave I dlake vlasišta govori o fiziološkom, normalnom procesu deskvamacije Ili obnavljanja kože. Vi primećujete njeno postojanje….ali perut nije u tolikoj količini prisutna da bi bila I vidljiva van vlasišta. Slično je i sa kožom nadlanica koja se brzo isuši pa čak i peruta. A koliko samo morate često da mažete ispucalu kožu ruku? Preporučujem u ovakvim slučajevima, preparate za negu I pranje sa visokim efektom hidracije. Srdačno vaš VICHY dermatolog.

17. Da li se perut može zauvek odstraniti samponima i preparatima, ili prirodnim receptim Zašto uopšte dolazi do pojave peruti? Može li se na njen nestanak uticati odgovarajućom ishranom i kakvom?

Odgovor:
– Postojanje peruti u suštini se ne može prevenirati. Ono je prirodan fiziološki proces obnavljanja ćelija. U vreme intenzivnije pojave peruti moraju se preduzeti adekvatni tretmani u kućnim uslovima, ili pak lečenje od strane dermatologa. Balansirana i uravnotežena ishrana, sa druge strane, svakako pomaže celokupnom zdravlju, te tako i zdravlju kože vlasišta .
Želim vam svako dobro.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.