Slike u domu i Feng šui: Kako zidni dekor utiče na energiju u našem životnom domu?

by | 27 februara, 2023
Slike u domu i Feng šui

Slike u domu i Feng šui su i tekako u vezi, jer donose „brzu ravnotežu“ u naš dom. Uz pomoć slika, najlakše je normalizovati energiju u kući, uravnotežiti je tako da se nigde ne zaustavlja i ne stagnira.

Kuća je drugo telo čoveka i sve u njoj treba da bude skladno uređeno. A slike koje odaberete za svoj dom mogu u velikoj meri uticati na to koja će energija preovladati. Morate biti posebno pažljivi kada birate slike za spavaću sobu i kuhinju. Na mestima gde spavamo i jedemo sve treba da bude napunjeno pozitivnom energijom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NZ artbroker (@nzartbroker)

O osnovnim pravilima koja treba da znate kako bi slike u kući bile korisne i ne štetile životu i blagostanju do detalja u nastavku.

Slike u domu i Feng šui

Ne delite celu sliku

Sada je veoma moderno podeliti crtež – napraviti, na primer, triptih. Ni u kom slučaju to ne bi trebalo da se radi. Triptih je prihvatljiv ako se radi o tri završene slike objedinjene jednom temom. Izuzetno je nepoželjno razbiti jednu sliku na komade. Na primer, grana trešnjinog cveta je pozitivna i dobra slika, ali ako se preseče na tri dela, harmonija se gubi.

Slike i Feng šui- energije u spavaćoj sobi

U snu ste apsolutno opušteni, sve slike i simboli prodiru u vas, donoseći ili korist ili štetu. Ni u kom slučaju ne bi trebalo da kačite slike vode iznad glave, jer će ona „oprati“ sve vaše ljubavne veze. Osim toga, voda je simbol izdaje.

Takođe je neophodno osigurati da nema linija loma u području iznad uzglavlja. Ne bi trebalo da postoji spoj tapeta. Uzorak tapeta takođe ne bi trebalo da bude pocepan. Ako ste stavili sliku cveća iznad glave, onda bi dva cveta trebalo da budu u prvom planu. Ako su na slici tri cveta jednake veličine, to će stvoriti sliku „trećeg statiste“ – nekoga ko može da se umeša u vaš odnos.

Oslobodite se slika sa pojedinačnim simbolima

Pojedinačni simboli su prevlast na slici isključivo jin energije (crna, ženska, unutrašnja, zemaljska, teška) ili samo jang energije (bela, muška, spoljašnja, nebeska, svetla). Na primer, okačili ste sliku, a ona prikazuje usamljeno polusuvo drvo na litici – ovo je jin. Sam znak nije baš dobar, može naneti štetu.

Slike sa jang energijom takođe treba izbegavati. Na primer, slike puteva ili mostova duž kojih se kreću veliki tokovi automobila, pogledi na velike gradove – ovo je jang. Takve slike nose samo usamljenost.

Slike u domu i Feng šui- Prikazi „rasta“ će pomoći u odnosima

Za poboljšanje odnosa između muškarca i žene, kao i za one koji žele da urede svoju sreću, pogodne su takozvane „slike rasta“. Slike treba da budu ispunjene preporodnom snagom – na primer, prolećne scene, sunčani prizori. Ptice lete, priroda oživljava, sve cveta. Ovo daje naboj, priliv snage. Najbolje je izbegavati slike sa dosadnim jesenjim scenama, na kojima vidimo opalo lišće, tupost i melanholiju.

Ako imate puno slika i okačite ih na zid ne u jednom redu, već su neke više, druge niže, onda morate pokušati tako da linija njihove lokacije teži – do gornjeg desnog ugla.

Vredno je voditi računa o pravim slikama ako imate ugaone stanove, ili ako prozori sobe gledaju na raskrsnicu. Snažan uticaj prostora spolja mora se neutralisati. Možete okačiti sliku koja donosi promenu energije – na primer, sa pogledom na prelep vodopad. Ova slika će „oprati“ negativne informacije (međutim, zapamtite da ovo rešenje nije pogodno za spavaću sobu).

Za ugaone sobe (uključujući spavaće sobe), slike ruža, božura i lotosa će biti povoljne. Tradicionalno, ove slike se smatraju simbolima zdravlja, ravnoteže, parova – posebno lotosa.

Sa autorskim slikama treba paziti na originale. Najbolje ih je okačiti u velikim prostorima, u posebnim prostorijama ili u velikim hodnicima. Ako su to male sobe u kojima često boravite, bolje je da okačite kopije slika ako zaista želite ovo konkretno platno. Nije poznato kakvu je energiju umetnik imao kada je slikao sliku, pa je bolje da se zaštitite.

Slike u domu i Feng šui- idealno mesto na zidu

Prodavnice sada nude razne jeftine i lagane slike koje se mogu koristiti za balansiranje prostora. Slike ne treba da osećaju nerešen problem umetnika.

Sa modernom savremenom umetnošću treba biti oprezniji. Nerazumljive slike, eksperimenti sa oblicima i bojama ponekad nose razornu silu. Ako u kući okačite slike koje je teško razumeti i percipirati, onda je bolje da ih postavite, na primer, u kancelariju.

Ako je čovek otišao na drugi svet, nema potrebe da njegove fotografije zauzimaju previše prostora među živima, čak i ako je to najbliža i najdraža osoba. Fotografije i slike mrtvih, bilo da su rođaci ili poznati ljudi (naučnici, pisci, umetnici), nose negativnu energiju.

Slike za finansijsko blagostanje

Postoji pet energija: voda, drvo, vatra, zemlja, metal. Sve što je u vezi sa novcem pripada elementu drveta, pa su drveće i biljke povoljne za dom. Dobri su i kao slike i u živoj formi.

Pored toga, morate voditi računa o simbolima velikih prihoda – to uključuje slike vodopada i drugih vodenih elemenata, uključujući slike sa ribama. Glavna stvar je da pravilno postavite slike vodom. Najbolje mesto za njih je u istočnom delu kuće.

Nemoguće je ne uzeti u obzir ikone i slike svetaca ako želimo da obezbedimo svoje domove. Iznad vrata, na primer, možete okačiti ikonu Svetog Georgija Pobedonosca.

Okviri i ramovi su takođe važni

Mnogi ne obraćaju pažnju na okvir – ovo je pogrešno. Napukli ili labavi okviri negativno utiču na ukupnu energiju kuće. Boja kadriranja slika u kući ne bi trebalo da napreže oči ili da izaziva nelagodnost. Loš znak ako slika padne. Da biste odagnali negativnost i sprečili neprijatan događaj, nakon pada slike, potrebno je da promenite okvir.

 

Ako vam se slika ne sviđa, ako izaziva neprijatne emocije, ni u kom slučaju je nemojte okačiti na zid. Morate verovati svojoj intuiciji i osećanjima.

Lepota i zdravljeKatarzynaBialasiewicz/iStock/Getty Images Plus via Getty Images