Hormonski stomak: Zašto raste i kako ga se rešiti?

by | januar 14, 2023
Hormonski stomak

Hormonski stomak je problem sa kojim se susreće sve veći broj ljudi. A zašto on nastaje i možemo li ga se rešiti saznaćete u nastavku.

Tanak struk je sinonim za vitkost i mladost, ali šta ako stomak ni na koji način ne želi da „ode“? Šta je uzrok „hormonskog stomaka“ i kako se nositi sa njim?

Višak u predelu stomaka može ozbiljno da naruši proporcije figure, a vrlo često je i direktna posledica zdravstvenih problema. Drugim rečima, dok se ne pozabavite njima, nikakve dijete i sport vam neće biti od koristi. Stoga u nastavku pokušavamo da razumemo najčešće hormonske poremećaje koji žene doživljavaju zbog viška masti u ovoj oblasti.

Članak se nastavlja posle reklama

Hormonski stomak- zašto se javlja?

Počnimo sa činjenicom da je mali nabor na stomaku apsolutna norma za žene, osim ako, naravno, niste fitnes model. U ovom slučaju na scenu stupaju sasvim drugi zakoni, a o zdravlju i hormonskoj ravnoteži ne treba ni govoriti. Masno tkivo u telu je od vitalnog značaja: obavlja mnoge važne funkcije i posebno je uključeno u sintezu polnih hormona. Istovremeno, gojaznost je glavni faktor u razvoju sindroma policističnih jajnika i, kao rezultat, neplodnosti, kardiovaskularnih patologija, dijabetes melitusa i brojnih karcinoma.

Kortizol

Kortizol je hormon stresa, pod čijim uticajem telo počinje da aktivno deponuje masne ćelije.
Paralelno, formira se insulinska rezistencija koja utiče na navike u ishrani (žudnja za slatkim i mašću, vučji apetit, „upravo jeo, pa opet gladan“) i praktično blokira proces mršavljenja.

Važno je napomenuti da kortizol proizvode nadbubrežne žlezde, koje na stres reaguju snažnim oslobađanjem hormona. Samim tim, stres za njih nisu samo uzbudljivi kratkoročni događaji – naprotiv, priroda ga je zamislila tako da uz pomoć hormonalnih resursa bezbedno doživljavamo razne životne situacije. Trajni stres je za naše nadbubrežne žlezde (koji često ne smatramo takvim) mnogo opasniji.

Članak se nastavlja posle reklama

To može biti uzrokovano nepoštovanjem dnevne rutine sa odlaskom u krevet u kasne sate, to jest dugo posle poonoći, stalnim prisustvom spravica, nedostatkom sna i ranim ustajanjem uz litre kafe, nepravilnom ishranom sa viškom brzih ugljenih hidrata, sedentarnim načinom života. Generalno, sve što je odavno postalo norma za savremenog čoveka.

Hormonski stomak i disbalans insulina

Sa insulinom je takođe lako upasti u začarani krug. Pod time se smatraju prejedanje, mala pokretljivost i neuhranjenost koje  dovode do povećanja telesne težine i insulinske rezistencije, odnosno stanja kada ćelije tkiva ne percipiraju insulin. Rezuktat toga je, naravno, hormonski poremećaj u telu, koji nas dovodi do takozvanog „insulinskog stomaka“ (abdominalna gojaznost se dijagnostikuje VC kod žena > 80 cm i > 90 cm kod muškaraca), a visoka koncentracija insulina u krvi dalje blokira. razlaganje masti.

Članak se nastavlja posle reklama

Prolaktin

Još jedan podmukli hormon je prolaktin, koji usporava metabolizam i povećava apetit. Kao posledica toga, u ovm slučaju imamo i skup težine, često u stomaku, na grudima i leđima. Da biste ga smanjili, potrebno je da smanjite prolaktin, ali u isto vreme koncentracija prolaktina se često magično smanjuje ako normalizujete težinu.

Hormonski stomak i kako se nositi sa njim?

Ne mogu izgubiti težinu i ukloniti stomak – šta da radim? Pre svega, stručnjaci preporučuju uzimanje testova na hormone, i to ne samo na gore pomenute, već i na hormone štitne žlezde, koncentraciju „lošeg” i „dobrog” holesterola, nivo nekih vitamina i minerala, isti vitamin D.

Članak se nastavlja posle reklama
Nakon prolaska testova prema razvijenom kliničkom minimumu, ne možete gubiti vreme na eksperimente i odmah početi da radite sa uzrokom viška težine. To su individualni termini, ali postoje i opšte preporuke: idite u krevet najkasnije do 23, ustajte u 6-7 ujutru, doručkujte normalno (proteini, masti i spori ugljeni hidrati, a ne kafa sa kiflom). Jedite tri puta dnevno, striktno isključujući „junk“ hranu, slatkiše, hranu sa  veštačkim bojama, zaslađivačima, konzervansima.
Preporučuje se izbegavanje grickalica, što doprinosi povećanju šećera u krvi i njegovom stalnom održavanju na visokom nivou. Smanjite unos kalorija za 20% (nema „600 kalorija dnevno“). Razmislite o uzimanju adaptogena kao što su ašvaganda, vitamin C, kordiceps, šitake, Schisandra chinensis, Rhodiola rosea, itd.

Takođe, ne zaboravite na bavljenje fizičkom aktivnošću. Pogodne su i dnevne šetnje od 4 do 5 hiljada koraka. Održavajte svoje raspoloženje stabilnim, pokušajte da popravite izvore stresa i oslobodite ih se, sve do promene posla i eliminisanja toksičnih ljudi u vašem okruženju.

lepotaizdravlje.rsKittisakJirasittichai/iStock/Getty Images Plus via Getty Images