Da li su zamene za šećer opasne?

by | 19 juna, 2023
Zamene za šećer

Kada dođemo u situaciju da smo primorani da izbacimo šećer, odmah ćemo pohrliti ka njegovim zamenama. Međutim, da li su zamene za šećer zdrave ili opasne?

Da li su zamene za šećer opasne?

Zaslađivači mogu biti dobri po vas, a mogu da imaju i negativne posledice. Činjenica je da je većina zamena za šećer zdravija od rafinisanog belog, ali to nije slučaj sa svim zamenama. Sintetičke zamene za šećer se akumuliraju u organizmu i izazivaju razne bolesti. Zaslađivači, poput šećera, imaju sladak ukus, a to znači da ih i receptori tako percipiraju. Osim toga, ako u situacijama po stresom volite da pojedete nešto slatko, onda ćete teško promeniti ovu naviku koristeći zaslađivače.

Koje zaslađivače birati?

Dobra ideja je koristi zamene kao što su fruktoza, eritrol ili stevia. Sa ovakvom zamenom imaćete isti efekat kao i kod upotrebe šećera: apsorpcija glukoze će se javiti u uobičajenoj zapremini. Međutim, uzmite u obzir i preferencije ukusa. Zaslađivači umeju da daju pomalo neobičan ukus hrani. Ako želite da se zasladite možete se poslužiti i svežim ili sušenim voćem.

Koliko često treba da koristite zamene za šećer?

Da biste znali koliko često treba da (ne)upotrebljavate zaslađivače, pokušajte da identifikujete zašto želite da konzumirate nešto slatko. Postoji mišljenje da je čoveku šećer potreban kako bi podstakao moždanu aktivnost, ali to nije sasvim tačno. Glukoza jeste neophodna telu, ali je osoba unosi u sebe i korišćenjem ugljenih hidrata.

Dakle, ako se odlučite da koristite zamene za šećer, preporučuje se da to ne radite često. Činite to samo u slučajevima kad nemate šta slatko da konzumirate i ako osetite da je neophodno. Zdravije je odlučiti se za voće.

Zamene su svakako zdravije od rafinisanog belog šećera, ali budite veoma oprezni da to ne budu sintetički zaslađivači. Uvek je bolje odlučiti se za ono što nam priroda pruža jer su to, naravno, i zdravije opcije.

nensuria/GettyImagesPlus