5 razloga zašto je dobro grickati kikiriki

by | novembar 5, 2014

Ova grickalica je prava energetska bombica prepuna kalorija, ali nutricionisti i dalje preporučuju njenu povremenu konzumaciju. Kikiriki spada u porodicu mahunarki, a bogat je vitaminima i mineralima koji pogoduju zdravlju.

kikiriki

1. Snižava holesterol

Neprženom kikirikiju, odnosno onom u kori, nisu industrijski dodate masnoće i soli pa je samim tim prirodna i zdrava namirnica koja ima brojna nutritivna svojstva. Kikiriki je bogat zdravim masnoćama koje snižavaju štetni holesterol, te tako štite srce i cirkulatorni sistem.

2. Uravnotežuje šećer

Jedna studija je pokazala da unos kikirikija ili maslaca od ovih plodova u organizam može uravnotežiti nivo šećera u krvi i tako sprečiti razvoj dijabetesa tipa 2.

3. Ubija glad

Kikiriki je jedna od najzdravijih grickalica. Krasi ga bogat ukus, a odličan je saveznik u mršavljenju. Ako osetite glad između obroka, zaboravite na čokoladu i čips već posegnite za ovom slasnom grickalicom.

4. Podstiče pamćenje

Ove grickalice su odlična hrana za mozak jer sadrže vitamin B3 koji podstiče rad celog organa i pamćenje.

5. Bogatstvo nutrijenata

Dozrevanje ploda u zaštitnoj ljuski omogućava kikirikiju da zadrži sve hranljive materije, uključujući i važne minerale poput cinka i gvožđa što doprinosi zdravlju celog organizma.

Tagovi: