5 razloga zbog koji treba redovno da jedete ribu

by | maj 27, 2014

Konzumiranjem ribe dva puta sedmično učinićete mnogo za svoje zdravlje. Studije pokazuju da ona blagotvorno djeluje na rad mnogih organa uključujući srce i mozak. Preporučljivu sedmičnu dozu ćete uneti tako što dva mesna obroka u toku sedmice zamenite porcijom ribe.

riba 2

Kontrola telesne težine

Riba je dobra zamena za viskomasno meso. Sadrži malo masti, a dobar je izvor proteina. Konzumiranje ribe u za večeru će vas zasititi, nećete uneti lošu masnoću ali trik je u tome da izbegavate prženje kako biste sačuvali zdrave komponente.

Blagotvorno deluje na srce

Istraživanje koje je 2006. godine sprovela Škola za javno zdravlje sa Harvarda pokazalo je da su odrasli koji su jeli ribu dva puta sedmično imali 36 odsto manje šanse da obole od srčanih bolesti u odnosu na one koji nisu jeli ribu ili su je vrlo retko konzumirali. Svi već znamo koliko su važne omega-3 masne kiseline. One snižavaju krvni pritisak, a pošto naše telo samo ne proizvodi omega-3 masne kiseline, neophodno je da ih unosimo kroz hranu.

Za bolji rad mozga

Pored toga što pozitivno utiču na srce, omega-3 masne kiseline pomažu rad mozga. Omega-3 koje su pronađene u masnijim vrstama ribe snižavaju rizik od depresije i demencije. Takođe, studija sprovedena 2011. godine u Radiološkom društvu Severne Amerike pokazala je da su pacijenti koji su jeli dve porcije ribe svake sedmice sprečili pojavu Alchajmerove bolesti.

Smanjuje holesterol i trigliceride

Konzumiranje hladnovodne ribe pomaže u smanjivanju nivoa triglicerida i masti u krvi. U ovim slučajevima se preporučuje riba poput lososa, sardine, ostrige i pastrmke.

Prevencija od bolesti

U istoj studiji koju je Harvard sproveo 2006. godine, naučnici su došli do zaključka da je ukupna smrtnost među ljudima koji su dva puta nedeljno jeli ribu manja za 17 procenata u odnosu na one koji je nisu jeli uopšte ili jesu ali vrlo retko. Redovno konzumiranje ribe može smanjiti pojavu upala ali i kancera i artritisa.

Autor: Life Content

 

Tagovi: