6 varljivih namirnica koje su prepune ugljenih hidrata

by | 17 novembra, 2014

Ukoliko želite da smršate ili držite težinu pod kontrolom, ugljeni hidrati su prvi na koje morate paziti u ishrani. Slatkiši, hleb i testenina najpoznatiji su „domovi“ ovih neprijatelja vitke linije, ali postoje i popularne namirnice za koje verovatno niste znali da su krcate ugljenim hidratima.

kestenje

Ovakve namirnice su zdrave i hranljive i nemojte ih u potpunosti izbegavati, ali konzumirajte ih umereno.

1. Kestenje

Trideset grama kestenja broji oko 15 grama ugljenih hidrata i manje od grama belančevina (ista količina kikirikija i badema ima oko šest grama, a oraha manje od četiri grama ugljenih hidrata). S druge strane kestenje sadrži samo trećinu kalorija kao ista količina drugih popularnih orašastih plodova.

2. Suve smokve

Nema sumnje da su smokve odlična hrana, pune su vlakana, a vredan su izvor i bakra, kalijuma, mangana i vitamina B. Ali kada je osušite smokva je takođe bogata ugljenim hidratima. Pojedete li samo šest suvih smokava, uneli ste više od trideset grama ugljenih hidrata. Ipak, suve smokve imaju i mnogo pozitivnih svojstava (ne sadrže masti i ne povisuju holesterol) te su odličan izbor za međuobrok van kuće jer ne moraju stajati u frižideru – samo pazite na veličine porcije.

3. Krekeri od raži

Mnogi ih jedu umesto hleba i misle da ih mogu konzumirati u neograničenim količinama, ali to je zabluda. Trideset grama raženih krekera sadrži oko 23 grama ugljenih hidrata. A ovi ugljeni hidrati dolaze od celog zrna zbog čega krekeri od raži imaju veliku hranljivu vrednost.

4. Keks bez šećera

Keks koji ne sadrži šećer sadrži malo manju količinu ugljenih hidrata od zašećerenog keksa – tri čokoladna keksa bez šećera sadrže oko 20 grama ugljenih hidrata, a tri zašećerena keksa sadrže 28 grama ugljenih hidrata.

5. Konzervirani pasulj
Pasulj je inače pun zdravih složenih ugljenih hidrata i vlakana, kao i proteina. Ali konzervirani pasulj u većini slučajeva sadrži mnogo šećera , oko 12 grama u pola šolje, a ženama se preporučuje da ne unose više od 24 grama šećera dnevno.

6. Sok od suvih šljiva

Ako ostavite suve šljive natopljene u vodi preko noći dobićete sok koji obiluje vlaknima, sorbitolom, vitaminima C, K, B6 i B3, ali dva decilitra soka od suvih šljiva sadrži i 45 grama ugljenih hidrata. Ipak, prirodan šećer u ovom soku zdraviji je od veštačkih zaslađivača koji se nalaze u mnogim sokovima. Ukoliko pazite na unos ugljenih hidrata najbolji izbor biće sok od narandže (dva deci sadrži oko 26 grama ugljenih hidrata) ili sok od grejpa (23 grama).

Izvor: zadovoljna.hr
M.G.

Tagovi: