Bajka torta

by | maj 17, 2011

Za koru:

  • 7 belanaca
  • 150 g šećera
  • 150 g mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za fil I i II:

  • 7 žumanaca
  • 300 g šećera
  • 7 kašika brašna
  • 5 dl mleka
  • 2 vanil-šećera
  • 250 g margarina
  • 100 g mlevenih čokoladnih napolitanki
  • 100 g mlevenih pečenih lešnika

Za fil III:

  • 100 g čokolade
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g mlevenih oraha

Za dekoraciju:

  • 50 g čokolade
  • 1 krem šlag od čokolade
  • 150 g seckanih oraha

Kora:
1.
Belanca umutiti u čvrst sneg a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti sve vreme.
2. Dodati brašno, mlevene orahe, prašak za pecivo i polako promešati varjačom.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje, sipati u njega pripremljenu smesu i peći u zagrejanoj rerni na 
160 ºC dok ne porumeni.

Fil I i II:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca, šećer, brašno i 1 dl mleka. Ostatak mleka sjediniti sa vanil-šećerom i kuvati dok ne proključa.
2. U ključalo mleko sipati pripremljenu mešavinu od žumanaca i nastaviti sa kuvanjem na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. U ohlađen fil dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
4. Od pripremljenog fila izdvojiti 4 kašike i ostaviti sa strane, a preostali fil podeliti na dva dela.
5. U jednu polovinu dodati mlevene čokoladne napolitanke i promešati, a u drugu dodati mlevene lešnike i takođe promešati.

Fil III:
1. U manjoj posudi sjediniti izlomljenu čokoladu i šećer u prahu, te kuvati na pari i mešati sve dok se ne dobije kompaktna masa.
2. Zatim dodati mlevene orahe, 4 kašike ostavljenog žutog fila i dobro izmešati.

Finalni postupak:
1. Pečenu koru premazati filom od napolitanki, zatim naneti čokoladni fil (fil III) i premazati filom od lešnika.
2. Filovanu tortu preliti otopljenom čokoladom, bočne stranice premazati šlag kremom i posuti seckanim lešnicima.

Tagovi: