Bela čorba sa džigericom

by | septembar 10, 2012

za 5 osoba

vreme pripreme: 45 min.

Potrebno je: 

  • 300 g juneće džigerice
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 100 g celera
  • 1 koren peršuna
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 2 kašike pavlake
  • 1 žumance
  • 2 kašike gustina
  • 4 kašike ulja
  • 2 l vode
  • mešavina začina, biber
  • 1 limun

Priprema:  

1. Šargarepu, crni luk, peršun, celer i juneću džigericu iseći na kockice.

2. Na malo ulja propržiti crni luk, pa dodati šargarepu i celer te kratko propržiti.

3. Potom dodati juneću džigericu i pržiti je dok ne promeni boju. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje
vode po potrebi. Tokom dinstanja sa površine tečnosti skidati penu.

4. Kada je povrće napola dinstano, naliti ga vodom i kuvati dok svi sastojci ne omekšaju. Pred kraj kuvanja dodati mešavinu gustina sa malo vode i začine po ukusu te još malo kuvati.

5. Posebno umutiti pavlaku i žumance, dodati u gotovu čorbu i promešati. Na kraju dodati sok od limuna i posuti peršunom.

Savet plus: Legir (mešavinu pavlake i žumanceta) i sok od limuna dodati u čorbu neposredno pred služenje.

Izvor: Dobra hrana

 

 

Tagovi: