Činjenice o zdravoj ishrani

by | 11 avgusta, 2009

Kojim slatkišima da zamenim čokoladu? Shvatila sam da je ta poslastica najveći “krivac” za višak kilograma?
Nažalost, ne postoji adekvatna zamena za čokoladu, ali možda bi neki integralni keks sa suvim voćem mogao da nadoknadi količinu ugljenih hidrata koji su vam u toku dana potrebni kako biste postigli odgovarajuću energiju. Takođe, postoji čokolada za dijabetičare koja sadrži fruktozu. Ipak, voće je najbolja alternativa za slatkiše, s obzirom na to da pored kvalitetnih voćnih šećera sadrži i vitamine koji su neophodni u ljudskoj ishrani.


Lepota i Zdravlje -  zdrava ishrana - malo deteMoju petogodišnju sestričinu roditelji uglavnom hrane mlekom i obrocima iz McDonald’sa. Na koji način se u njenu ishranu mogu uvesti zdravije namirnice?
Roditelje prvo treba edukovati o principima pravilne ishrane jer su oni nedovoljno upućeni u štetnost takvog jelovnika, naročito za mlad organizam koji raste i razvija se. Zato ih treba uputiti u neko od savetovališta dečje ishrane pri domu zdravlja, i to što pre, dok šteta ne bude veća. Moj savet je da se detetu ponudi i druga hrana, podeljena u pet obroka. Jelovnik treba da budu raznovrstan, a jelo bi trebalo da bude pripremljeno tako da bude ukusno.

 

 

Večera i trening?

Lagana večera Najmanje sat vremena pre treninga treba pojesti bar pola večere, na primer parče crnog hleba sa namazom od soje ili dijet margarinom, 2 šnite praške šunke i 100 ml jugurta ili 50 g tunjevine bez ulja, 100 g posnog mladog sira.

Smanjuje glad To je lako svarljiva hrana koja neće opteretiti vaše organe za varenje, a ublažiće osećaj gladi posle treninga. Naravno, ostatak večere treba pojesti po povratku kući.

Proteini tokom treninga Postoji još jedan način, a to je da za vreme treninga uzmete lako svarljive proteine mleka na bazi surutke, koja će stopirati glad a nadograditi mišićnu masu. Proteini razgrađuju masti, a efekat je bolji ako se popiju tokom vežbanja.

 

 

Lepota i zdravlje - IshranaPrimer zdravog režima ishrane za svaki dan

doručak = žitarice + mleko sa manjim procentom masti ili jogurt,

užina = voće,

ručak = bistra supa od povrća + piletina ili riba ili teletina + salata,

druga užina = voće,

večera = lagana proteinska, komad mesa ili ribe ili mladi sir.

 

Tekst: Brankica Treskavica; Foto: Shutterstock

Tagovi: