Gorka salata? Nikad više! Uz ovaj postupak, krastavac neće gorčiti

by | 28 avgusta, 2020

Gorak krstavac može pokvariti ceo obrok i upropastiti sav trud koji ste uložili u pripremanje nekog specijaliteta. Ako je u pitanju salata koja sadrži neki mlečni proizvod, poput pavlake, milerama ili jogurta, štetu koju napravi gorak krastavac nećete uspeti da popravite. Samo jedan zalogaj dovoljan je da u ustima osetite neprijatan ukus koji će nadjačati sve ostale sastojke. Nažalost, na osnovu njegovog izgleda ne može se utvrditi da li je krastavac gorak ili ne. Zato se, pre nego što se bacite na pripremu salate, pobrinite da učinite sve kako biste neutralisali gorčinu. (Pročitaj: Blanširano povrće, uz mali trik, može biti krckavo i privlačno – baš kao u restoranu (video))

Ceo proces traje samo nekoliko minuta i svodi se na sledeće: krastavac dobro operite, pa mu odsecite krajeve tako da dobijete oblik približan polulopti. Dobijene poklopce protrljajte preko mesta gde ste sekli krastavac i to radite sve dok iz krastavca ne počne da izlazi bela pena. Nakon dva-tri minuta, ponovo operite krastavac, bacite vrhove i isecite ga po želji.

Ovakav način odgorčavanja krastavca postao je popularan i na društvenim mrežama, pa se mogu naći snimci koji prikazuju kako taj postupak izgleda.

@basicallyperkfectmilking a cucumber?##healthheroes ##kitchenhacks ##cucumber ##fyp♬ original sound – basicallyperkfect

Zašto je neki krastavac gorak, a neki ne?

Na ukus krastavca utiču različiti faktori, pored ostalog količina padavina, kvalitet zemljišta i vremenske prilike. Ako su okolnosti nepovoljne, u njemu se povećava koncentracija kukurbitacina. To hemijsko jedinjenje neki smatraju lekovitim, ali ono je odgovorno što je krastavac ponekad veoma gorak. Na prikazanom snimku vidi se kako iz krastavca izlazi pena čiji je sastojak, pored ostalog, baš kukurbitacin. Što ga manje ima, ukus je bolji.

Gorak krastavacOdgorčeni krastavac možete ubaciti u svoj omiljeni smuti, a zbog velikog sadržaja vode, idealan je i kao sveža salata u letnjem periodu. (Pročitaj: Kako da najlakše i najbrže očistite kuvana jaja)

lepotaizdravlje.rsGiliver/Getty images, TikTok