Grejpfrut: Moćno oružje protiv raka

by | januar 15, 2015

Grejpfrut je tropska biljka iz porodice agruma, a njegovu lekovitost poznavali su Abordžini iz Australije, koji ga koriste kao univerzalni lek.

Foto: foter.com/

Photo credit: akikoyanagawa / Foter / CC BY-SA

Grejp je bogat izvor vitamina C (polovina ploda sadrži više od polovine preporučene dnevne doze) i sadrži pektin koji smanjuje holesterol u krvi.

Žuti grejpfrut ima manje vitamina C nego ružičasti i crveni koji štiti od raka jer sadrži flavonoide – neutralizatore supstanci koje podstiču razvoj malignih ćelija.

Nacionalno američko udruženje hemičara preporučuje sok od grejpfruta kao obavezan deo doručka jer je ovo voće odlično preventivno sredstvo protiv karcinoma pluća i debelog creva.

Ublažava grip i prehladu

Novija saznanja o grejpfrutu potvrđuju da je ovaj plod veoma efikasan u borbi protiv virusa i bakterija, pa se preporučuje u terapiji gripa i prehlade. Ekstrakt semenki grejpa snažno je sredstvo protiv oko 800 vrsta bakterija i oko 100 vrsta gljivica.

Od cveta grejpfrutovog drveta priprema se esencija koja leči nesanicu, ali i tegobe izazvane bolestima želuca i srca, dok ekstrakt lista ima protivupalno dejstvo.

Sok je bogat bioflavonoidima koji pospešuju metabolizam i podstiču proces mršavljenja, blagotvnorno deluju na funkcije jetre i jačaju arterije.

Sok crvenog grejpa sadrži likopen i karotenoide, koji imaju antitumorsko svojstvo i ublažava tegobe koje prate osteoartritis i reumatski artritis, te deluje na ravnotežu hematokrita u krvi.

Grejpfrut čisti creva i stabilizuje crevnu floru, a zahvaljujući posebnom sastojku naringinu, koji plodu daje gorkast ukus, ubrzava varenje. Takođe, dobar je izvor pantotenske kiseline (vitamina B5) koja ima ključnu ulogu u proizvodnji ćelijske energije.

Studija nemačkih naučnika ukazuje na to da konzumiranje grejpfruta pomaže u borbi protiv bolesti zubnog mesa. Istraživanja su pokazala da dva ploda dnevno smanjuju rizik od krvarenja desni.

Oprez!

Neki lekovi mogu ući u interakciju sa sokom od grejpfruta, zbog čega se njihovo dejstvo smanjuje. Tu spadaju medikamenti protiv alergija, srčanih oboljenja, neke vrste citostatika, pilule za kontracepciju…

Međutim, u mnogim slučajevima ovo voće izaziva i suprotan efekat: grejpfrut je specifičan po tome što se neki njegovi sastojci razgrađuju preko enzima iz jetre, koji zbog „prezauzetosti“ ne mogu da razgrađuju lekove. Stoga u krv pristižu neočekivano veće količine medikamenta koji postaje toksičan jer ga ima previše.

Takođe, osobama koje uzimaju antibiotike sa sokom od grejpfruta infekcija može trajati duže nego što je uobičajeno.

Tagovi: