Hrana kojom ćete ojačati organizam pred zimu

by | septembar 14, 2010

Jesen donosi vetar, kišu i hladnoću,koji mogu da izazovu fizički i psihički stres. „Obratite pažnju na sedam energetskih supstanci“, savetuje doktor Zilke Hofman, nutricionista iz Rendzburga u Nemačkoj.

Jačanje otpornosti
Inulin: Ova biljna supstanca je ugljeni hidrat slatkastog ukusa. Ima ga u artičokama, cikoriji, belom i crnom luku i špargli. Inulin u nesvarenom obliku stiže do debelog creva, gde ishranjuje bifidus bakterije važne za imunitet i time podstiče njihovo razmnožavanje.

To je veoma važno zato što zdrav odbrambeni sistem počinje u stomaku: oko 80 odsto odbrambenih reakcija odvija se u crevima.

 

Jako srce
Magnezijum: Reč je o jednoj od najvažnijih mineralnih supstanci koja jača srce. Magnezijum je neophodan za prenošenje nervnih impulsa i kontrakciju mišića. To znači da nervi, koji kontrolišu rad srčanog mišića, mogu optimalno da rade samo ako ima dovoljno magnezijuma u organizmu.

 

Mišićnim vlaknima je potreban magnezijum da bi mogla da se skupe. Nedostatak magnezijuma povećava rizik od srčanih tegoba (bolovi, aritmija). Može da doće do mišićne slabosti, grčeva u mišićima, drhtanja, trnjenja, kao i do gubitka osećaja u rukama i nogama.

 

Magnezijumom su pretežno bogate biljne namirnice (proizvodi od integralnih žitarica, susam, semenke bundeve, mahunarke, povrće, koštunjavo voće), ali ima ga i u ribi i mesu.

 



Više energije
Gvožđe: Crvena krvna zrnca sa hemoglobinom transportuju kiseonik do svih delova tela. Jezgro hemoglobina je gvožđe, koje vezuje kiseonik. Budući da se gvožđe izbacuje iz organizma preko znoja, stolice, mokraće i krvi (za vreme menstruacije), u organizmu može da se javi nedostatak ako ishrana nije bogata gvožđem.

 

Posledice su: hroničan umor, iscrpljenost, bledilo, podložnost infekcijama, anemija. Gvožđa ima u mesu, kobasicama, hlebu od integralnih žitarica, mahunarkama, mušmulama, smokvama i koštunjavom voću. Treba znati da organizam bolje iskorišćava gvožđe dobijeno od proizvoda životinjskog porekla (npr. junećeg mesa).

 


Koncentracija
Nijacin je važna hrana za mozak. On širi krvne sudove i aktivira neurotransmitere, koji su važni za optimalno prenošenje impulsa moždanih ćelija. Na taj način nijacin poboljšava koncentraciju i pamćenje, kao i sposobnost reagovanja.

 

Piletina, meso, iznutrice, rečna i morska riba, kvasac, mleko, koštunjavo voće, mahunarke, zeleno lisnato povrće – sve ove namirnice sadrže dragocenu energetsku supstancu nijacin.

 

Oslabite
Jod: Ovaj element u tragovima je efikasno sredstvo za mršavljenje. Da biste obezbedili organizmu dovoljno joda, dva puta nedeljno jedite morsku ribu, a mlečne proizvode svakodnevno. Jela sa morskim algama (npr. suši) takođe sadrže jod, piše „Blic“.

 

 

Protiv nervoze
Tijamin: Ovaj vitamin je neophodan da bi nervi imali dovoljno energije koja im je potrebna za prenošenje elektrienih impulsa (nadražaja). Nedostatak tijamina uzrokuje nervozu i razdražljivost, apetit slabi, a može da se javi i poremećaj sna. Tijamina ima u svinjskom mesu, proizvodima od integralnog brašna, grašku i pasulju.

 

Fizičke pripreme za zimu
Imunitet: Kretanje na svežem vazduhu (šetnja najmanje pola sata dnevno) jer kiseonik aktivira imunološki sistem. I naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom (3-5 minuta dnevno), naizmenično izlaganje listova mlazu hladne i tople vode (1-2 puta dnevno po pet minuta) i sauna (2 puta nedeljno) utiču na jačanje imuniteta.

Snaga: Da bi organizam napunio baterije, potreban mu je san i to 7-8 sati dnevno je dovoljno odraslim osobama.

Opuštanje: Isključite se iz svakodnevnog stresa, joga je odličan lek. Preparati od kantariona takođe deluju umirujuće.

 

 

 

Izvor: Mondo

Tagovi: