Japanska dijeta: Lako do vitke linije uz samo jedan trik

by | jun 1, 2016

Trik ove dijete je u doručku, koji je uvek isti.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Dijetu je osmislio Hitoši Vatanabe, koji se bavio proučavanjem preventivne medicine, i njegova supruga Sumiko, inače farmaceut po zanimanju.

Pročitajte i… 15 razloga da jedete banane baš svaki dan

Osnovna postavka „pronalazača“ ove dijete je da doručak koji sadrži jedino banane i običnu vodu sobne temperature može doprineti značajnom smanjenju kilograma bez obzira šta jedete ostatak dana.

Ostatak teksta pročitajte na sledećim stranama…

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Dijeta je izuzetno jednostavna i laka za praćenje, a mnogi Japanci su potvrdili i njenu valjanost: naime, kod velikog broja je došlo do značajnog gubitka težine prilikom eksperimentisanja sa ovom dijetom.

Pročitajte i… Napravite sami jabukovo sirće: Vitko telo uz recept iz vaše kuhinje

Odgovor zašto ova dijeta tako dobro „radi“ je možda u činjenici da banane pospešuju varenje i ubrzavaju metabolizam. Druga mogućnost leži u vrsti skroba koji banane poseduju, a koji ima niži glikemijski indeks, dugo se vari, daje osećaj sitosti i delimično blokira apsorbciju ugljenih hidrata.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Niko pouzdano nije siguran zašto voda mora da bude na sobnoj temperaturi, ali postoji više teorija od kojih su najzastupljenije da voda ove temperature poboljšava varenje i smanjuje osećaj gladi. Osobama koje žele da praktikuju ovu dijetu savetuje se i da večernji obrok bude pre osam sati uveče i da izbegavaju slatkiše posle večere. U slučaju gladi prihvatljivije je uzeti komad voća.

Pročitajte i… Sok od biljke besmrtnosti: Eliminiše višak kilograma i izbacuje otrove iz tela

I poslednje pravilo kod ove dijete je da se na spavanje ide pre ponoći. Za ovo pravilo gotovo i da ne treba objašnjenje jer su i naučne studije pokazale povezanost između kasnog odlaska na spavanje i gojaznosti. Zabranjene namirnice su mlečni proizvodi i alkohol. Od napitaka tu je jedino voda sobne temperature. A banane moraju biti sirove, a ne pečene, kuvane ili zaleđene.

Tagovi: