Kako da smršate: 15 saveta nutricioniste za vitku liniju

by | novembar 25, 2015

Svi smo različiti i postoji mnogo načina kako da smršamo, ali ovi saveti nutricioniste mogu biti korisni za svakoga.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Nutricionista Rob Hobson podelio je nekoliko saveta za zdravo skidanje kilograma.

1. Vodite dnevnik
Mnogi ljudi potcenjuju količinu hranu koju unose. Zato nutricionista savetuje da vodite dnevnih, zapisujete šta ste pojeli, kako biste imali pravi uvid u količinu hrane koju unosite.

Pročitajte i… Sok za kojim luduje Holivud: Topi kilograme i jača imunitet

2. Pravite male promene
Mnogo je bolje da postepeno uvodite male promene u svoju ishranu i način života, ali da ih se pridržavate, nego da pred sebe postavite veliki izazov koji nećete moći da pobedite. Dakle, malim koracima krenite ka svom cilju. Na primer, uzimajte namirnice sa manjom količinom masti umesto da ih skroz izbacite, smanjite količinu hleba koju jedete…

3. Postavite realne ciljeve
Poslednja stvar koju želite je da gladujete. Unosite između 1.200 i 1.500 kalorija dnevno i razmislite realistično koliko možete da smršate za, recimo, mesec dana. Ukoliko postavite nerealan cilj, ne možete da ga ispunite, a to će vas obeshrabriti da nastavite da se borite.

Još saveta nutricioniste za vitku liniju potražite na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Unosite proteine i vlakna
Povećajte unos proteina i hranljivih vlakana, kako biste duže vreme bili siti. Uz svaki obrok unosite pomalo proteina, a ako unosite ugljene hidrate, opredelite se za one koje sadrže dosta hranljivih vlakana – kvinoja, pirinač ili knedle od heljde.

Pročitajte i… Jesenja dijeta: Četiri kilograma manje za samo nedelju dana

5. Izbegavajte alkohol
Alkoholna pića sadžre više kalorija nego što biste pretpostavili, pa je dobro da ih izbegavate, ako želite da smršate. Na primer, kada popijete 175 mililitara vina, uneli ste 130 kalorija, a u jednoj krigli piva nalazi se 215 kalorija.

6. Razmišljajte o hrani
Istraživanja su pokazala da kada nam nešto odvlači pažnju dok jedemo, odnosno ne koncentrišemo se na obrok, jedemo mnogo više.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

7. Jedite redovno
Ako želite da smršate, jedna od gorih stvari koje možete da uradite je da preskačete obroke. Prazana stomak i nizak nivo šećera u krvi, dovešće do toga da, kada jednom počnete da jedete, nećete moći da se zaustavite. Prejedanje će dovesti do nadutosti stomaka, a neredovni obroci će vam pokvariti plan o skidanju kilograma.

Pročitajte i… Lako do savršene linije: 3 načina da smanjite unos šećera

8. Namirnice koje sadrže dosta vode
Nutricionista preporučuje namirnice sa visokim sadržajem vode jer će vas brže zasititi, a sadrže manje kalorija. Na primer, supa ili kuvano povrće su dobar izbor.

9. Izbegavajte šećer
Hrana koja sadrži dosta veštačkog šećera remeti nivo insulina i šećera u krvi, zbog čega dovodi do osećaja gladi i taloženja masnoća u telu.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

10. Grickajte samo ako baš morate
Grickanje je dobar način da ne dovedete sebe u situaciju da odjednom „umirete“ od gladi. Međutim, ako niste gladni, a grickate, to je samo još jedan način da se prejedete. Kada morate da „gricnete“ nešto, birajte zdrave namirnice: kuvana jaja, orase, semenke ili suvo voće, salatu…

Pročitajte i… Drži vas sitim satima: Ovo je najzdraviji doručak za mršavljenje

11. Jedite iz manjih tanjira
Stručnjaci kažu da nas veći tanjiri jednostavno „vuku“ da na njih stavimo više hrane, i naravno, da sve to pojedemo. Nutricionista preporučuje manje da hranu servirate na manje tanjire jer ćete tako manje pojesti.

12. Jaja za doručak
Istraživanja su pokazala da su jaja najbolji izbor za doručak jer naprave idealnu „bazu“ u želucu, pa kasnije tokom dana nemamo želju da grickamo nešto. Ako ne volite jaja, jedite druge namirnice bogate proteinima za doručak: tunjevinu, jogurt u koji ćete dodati semenke i orase, na primer.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

13. Ne plašite se masti
Masti ne moraju da doprinose gojenju, ukoliko ih jedete umereno. Unosite male količine zdravih masti, poput onih koje se nalaze u ribi, semenkama, avokadu…

Pročitajte i… Limun dijeta: 10 kilograma manje za samo dve nedelje

14. Nemojte da postanete rob skala
Izmerite svoju kilažu recimo jednom nedeljno ili postavite sebi cilj da se opet uvučete u omiljeni par farmerki ili haljinu. Ne dajte da vas obeshrabri ako za to treba više vremena nego što ste mislili, ili da vas to natera da se vratite starim navikama – gledajte samo napred!

15. Izbalansirana ishrana
Vaša ishrana mora da se sastoji od različitih namirnica. Dakle, jedite i ribu, semenke, orase, unosite proteine, dosta povrća i žitarica, savetuje nutricionista.

Tagovi: