#kakosehranim: Razgovor o ukusima, navikama i insulinskoj rezistenciji sa Anom Stanić

by | april 21, 2022
Šta jede Ana Stanić

U okviru rubrike kako se hranim, o njenim navikama u ishrani razgovarali smo sa Anom Stanić.

Kantautorka čiju pesmu Ljubav bez dodira, kojom se prošlog meseca predstavila na takmičenju Pesma za Evroviziju, slušamo i pevušimo i dalje ovih dana – otkriva nam da je dosta korigovala svoj jelovnik otkako joj je otkrivena insulinska rezistencija.

Razgovarala: Nadežda Jokić

Ana Stanić (46) je, osim po uspehu u muzičkim vodama, poznata i po izuzetno zategnutom telu koje u odličnoj formi održava redovnim treninzima, a tokom leta i skijanjem na vodi, njoj omiljenom sportu. Ipak, i pored redovne fizičke aktivnosti, pre pet godina, kada je saznala da ima insulinsku rezistenciju, morala je zarad zdravlja da uvede i određene korekcije u svoju ishranu, da iz korena izmeni svoje navike kada je hrana u pitanju. Srećom, za to joj nije bio potreban preveliki napor, budući da, kako tvrdi, oduvek je bila ljubiteljka zdrave hrane. Samo je sad trebalo da postane redovna i dosledna u tome.

  • Imate problem s insulinskom rezistencijom, kada i kako ste to otkrili?

Otkrila sam problem pre pet godina zahvaljujući doktorki – endokrinološkinji Svetlani Vujović, koja je to naslutila na osnovu moje hormonalne slike. Od tada sam promenila ishranu u potpunosti. Dve godine izbegavam slatko, a bila sam zavisna od šećera. Onda sam odlazila i kod nutricionistkinje, koja me je uputila i na zdrave zamene za šećer.

  • Koliko vam se jelovnik od tada promenio? Šta smete da jedete, a šta izbegavate?

Neka glavna pravila kojih se držim su izbegavanje belog brašna, pržene hrane, ali ponekad „zgrešim” kada je slatko u pitanju. Problem mi nije izbegavanje pržene hrane i belog brašna, samo šećer je ono čega mi ponekad fali. Jedem dinstanu hranu, u koje se potom doda maslinovo ulje, a umesto testenine od belog brašna biram integralne špagete.

  • Kuvate li sami i po kojim principima? Jedete li i po restoranima i šta naručujete?

Često sama spremam, uglavnom od onog što nađem u kuhinji, a sve su to jela koja nisu komplikovana za pripremu. Jedem i po restoranima, jedino što vodim računa šta naručujem. Recimo, biram grilovanu hranu. Pečeno ili grilovano meso uvek mogu da naručim, supe takođe. Ako jedem pastu, naručim opciju s integralnim špagetama. Salate jedem, kao i sve vrste ribe. Dva-tri puta nedeljno pojedem i nešto što ne bi trebalo. Jedem i sarmu, punjene paprike. Jedino šta stvarno izbegavam jeste brašno, jer jedna kifla ima glikemijski indeks kao parče torte. Toliko sam se navikla da mi je sad integralna kifla ukusnija od obične. Beli pirinač bi trebalo da izbegavam, ali ne mogu jer obožavam suši. Uvek imam zalihe crne čokolade. Nikad nisam volela čips i fastfud, što je sreća za mene, pa sada nemam problem sa tim da to ne jedem. Volim salatu, povrće, meso i ribu. Sa svim tim lako mi je da napravim ukusan i zdrav obrok.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@ana1stanic)

Pročitajte i… Kako se hrani Tijana Dapčević?

  • Budući da redovno trenirate, da li vam vaš način ishrane obezbeđuje dovoljno energije za treninge?

Moram priznati da sam protekle zime bila najmanje aktivna. Tokom leta skijam na vodi, u tome uživam, a treninzi tokom godine mi sve teže padaju. Prethodnog leta sam probala detoks s veganskim jelima i tada sam imala najviše energije. Pogotovo kad krenem da skijam, svesno pojedem taj veganski lagani obrok pa imam mnogo više snage. Kada treniram van letnje sezone, treninzi su mi uglavnom lakši, pa ishrana nema uticaja na njih.

  • Vodite li računa o tome da kupujete organsku hranu ili se ne opterećujete time?

Kupujem organsku hranu, ali sada sam smanjila opterećenost time. Kad mi se rodio sin, sve je moralo da bude iz organskog uzgoja. Onda je krenuo vrtić s obrocima van kuće, a potom i škola, te više nisam mogla da kontrolišem to. Imam svoje dobavljače za meso, kao i ribu. Sada kupujem na pijaci voće i povrće iz redovne ponude, ali i dalje jedem isključivo organsku piletinu.

  • Da li konzumirate alkohol, recimo popijete li čašu vina ponekad?

Vino ne pijem jer ne volim njegov ukus, smeta mi neki od sastojaka. Volim rakiju, ponekad popijem čašicu pre obroka, da otvorim apetit, ili kad treba nečemu da se nazdravi. Pred nastupe volim da popijem pelinkovac jer mi lepo obloži glasne žice. Koktele zbog šećera retko konzumiram. Maksimalno sam smanjila alkohol otkako sam otkrila da imam problem s insulinskom rezistencijom, jer uvek mi je draže da u zamenu pojedem nešto slatko.

lepotaizdravlje.rsSara Apostolović