Kiflice sa šunkom

by | februar 3, 2013

Za testo:

  • 550 g mekog brašna tipa 400
  • 1/2 kocke svežeg kvasca
  • 2,5 dl mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 dl ulja
  • 100 g margarina
  • 1 jaje
  • susam

Za fil:

  • 250 g feta sira
  • 1 žumance
  • 200 g šunke

Priprema:

Testo:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti 1,5 dl mlakog mleka, kvasac, kašičicu šećera i kašičicu brašna pa dobro izmešati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi za mešenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, ulje, preostalo mleko i malo soli po ukusu. Zatim postepeno dodavati brašno i mesiti dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude. Umešeno testo ostaviti da nadođe.

Fil:

1. Šunku sitno iseckati pa sjediniti sa izgnječenim feta sirom i žumancetom i dobro izmešati.

Finalni postupak:

1. Nadošlo testo premesiti pa podeliti na 8 jufki i ostaviti da odmori 20 min. Zatim jufke istanjiti oklagijom.
2. Svaku drugu istanjenu jufku premazati umućenim margarinom i preklopiti praznom jufkom tako da se dobiju 4 preklopljena testa.
3. Filovana testa unakrsno iseći na 8 trouglova a svaki trougao po sredini zaseći 2 cm.
4. Na svaki trougao staviti kašičicu fila, a zatim krajeve trouglova preklopiti ka sredini i umotati kiflice.
5. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega oblikovane kiflice. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: