Sada imate razlog više da uživate u njegovom ukusu – kuvani kukuruz je mnogo zdraviji nego što se misli

by | jul 17, 2020
Kukuruz je zdrav, Lepota i zdravlje

Svi znaju koliko je ukusan, a malo je onih koji znaju koliko je kukuruz zdrav. Bilo da je pečen, skuvan ili iskokan, kukuruz sigurno spada među vaše omiljene žitarice. Pri pomisli na zdrave namirnice, malo ko će ga se setiti, ali kukuruz je iz više razloga zaslužio da se nađe na toj listi. On sadrži važne antioksidanse i ne treba da vas grize savest kada sebi priuštite ovu ukusnu užinu.

Smatra se da se kukuruz prvobitno uzgajao u Meksiku, još pre 9.000 godina. Odatle se proširio na ostatak Amerike, a tek u 16. veku stigao je u Evropu. Zahvaljujući antioksidansima koje sadrži, kukuruz pomaže organizmu da neutrališe loš uticaj slobodnih radikala. Iako biste možda očekivali da se to njegovo svojstvo gubi nakon termičke obrade, zapravo je suprotno. Naime, kuvanjem ili pečenjem, kukuruz postaje zdraviji nego što je u sirovom obliku (slično važi i za paradajz). (Pročitaj: Ajurveda dijeta – budite zdravi i u harmoniji s prirodom)

Kukuruz je zdrav, Lepota i zdravlje

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto je kukuruz zdrav?

Kao i kod ostalih žitarica, jednu od njegovih glavnih komponenti čine vlakna. Ona su bitna za pravilan rad organa za varenje i zdravlje creva. Kukuruz je lako svarljiv, a možete ga konzumirati samostalno ili kao sastojak kuvanih jela i salata. (Pročitaj: Otkrijte tajni sastojak borbe protiv viška kilograma)

Osim vlakana, kukuruz sadrži ugljene hidrate, kao i mali procenat masti. Procenat šećera varira u zavisnosti od sorte (najviše ga sadrži tzv. šećerac). S obzirom na to da se priprema bez masnoće i ulja, kada ga jedete, u organizam nećete uneti previše kalorija.

Od vitamina koje sadrži, zastupljeni su oni iz B grupe. Vitamin B1 (tiamin) doprinosi boljoj koncentraciju i mentalnim sposobnostima. Kukuruz je zato važan i za nervni sistem. Vitamin B9 (folna kiselina) prisutan u kukuruzu blagotvorno utiče na različite metaboličke procese, a unos optimalne količine posebno je važan tokom trudnoće. Vitamin A zaslužan je za zdravu kožu i kosu, pravilan rast i razvoj kostiju i zuba, kao i za normalno funkcionisanje sistema za varenje i disanje. (Pročitaj: Šta bi obavezno trebalo da znate o suplementima cinka)

Članak se nastavlja posle reklama

Pored vitamina, u kukuruzu se nalaze i gvožđe, magnezijum i fosfor, kao i cink. Zbog različitih hranljivih supstanci koje sadrži, kukuruz smanjuje mogućnost nastanka brojnih bolesti. Pre svega, dobar je u prevenciji Alchajmerove bolesti, kao i bolesti srca. Pošto snižava nivo holesterola u krvi i smanjuje njegovu apsorpciju, pogodan je i za one koji boluju od kardiovaskularnih bolesti. (Pročitaj: Batat – ukusno povrće koje će vam pomoći da smršate)

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images