Mali rečnik čitanja menija: Rižoto, pilav, đuveč, paelja?

by | novembar 7, 2014

Izvor: Restoranca.rs

Kada govorimo o jelu koje za bazu ima pirinač kome se dodaje povrće i/ili meso, starije generacije nemaju dvojbe – u pitanju je pilav ili đuveč, dok one nešto mlađe dodaju – ili paelja? Ali, kada ste poslednji put na meniju nekog restorana videli pilav ili đuveč? Paelju, opet, očekujete u španskom ili meksičkom restoranu. A, rižoto ima skoro svaki! Ali, u čemu je suštinska razlika i ima li je?

rizoto-beli

Glavni sastojak rižota jeste, kako samo ime kaže, riža (pirinač). Iako pirinač vodi poreklo sa tla Azije, i u Kini se poslužuje bar tri puta dnevno, rižoto je još jedno jelo koje potiče iz bogate italijanske kuhinje, a osvojilo je svet.

Risotto, kako glasi originalni naziv, dolazi sa severa Italije. Za njegovu pripremu preporučuje se okruglo zrno pirinča jer je sočno, a baš takav treba da bude i rižoto – sočan i kremast. U većini restorana, kako kod nas tako i u svetu, služi se sa piletinom, različitim vrstama ribe, morskim plodovima ili povrćem, a moderni italijanski risotto u gotovo svim varijacijama sadrži i masline, šafran i parmezan. Međutim, osnovni recept nema dodatke.

Rižoto sa šafranom

Rižoto sa šafranom

Priprema tradicionalnog rižota počinje podgrevanjem bujona (bistre supe) u koji se dodaje maslinovo ulje i maslac. Dok se ova kombinacija zagreva, u tiganju se prži iseckani crveni luk i celer. Kada povrće omekša, pravi je trenutak da se doda pirinač i cela smesa prelije belim vinom. Pošto je vino isparilo, riža može da se preliva bujonom i uz mešanje lagano krčka. Nekoliko minuta pre nego što bude gotova, treba dodati maslac i so i biber po ukusu.

Italijani insistiraju – rižoto treba da se razliva. Takva smesa lako će se sjediniti sa raznim dodacima poput mesa ili povrća, a tako upravo nastaje moderni rižoto koji danas možete naručiti u skoro svim restoranima.

RIŽOTO VS PILAV

Pilav je persijska reč koja u bukvalnom prevodu znači jelo od gusto kuvanog pirinča. Riža se priprema kuvanjem u začinjenoj vodi, a zatim sa mesom i povrćem peče u rerni. Ovakav način pripreme učiniće da jelo izgubi na sočnosti, što nije slučaj sa rižotom.

Pilav

Pilav

 

RIŽOTO VS ĐUVEČ

Neizostavni sastojak đuveča je, pogađate, pirinač. Đuveč je tursko jelo koje pored riže i više vrsta mesa ili ribe sadrži i krupno sečen krompir. Peče se u zemljanoj posudi i obavezno začinjava alevom paprikom.

Đuveč

Đuveč

RIŽOTO VS PAELJA

Paelja je tradicionalno špansko jelo sa pirinčem. Najčešće se priprema sa gamborima ili morskim plodovima, mada se neretko dodaje i pileće meso. Slično rižotu, ovo jelo se priprema na ringli, ali u posebnom plitkom tiganju – paelji, po kome je dobilo ime. Distanjem se postiže da iz jela ispari sva tečnost, pa ni paelja nije sočna i kremasta koliko rižoto.

Paelja

Paelja

Info plus: Tradicionalni rižoto se u Italiji poslužuje kao predjelo, a često ga i u menijima možete naći u sekciji predjela. Sa dodacima ovo jelo ipak je dovoljno kalorično tako da se može naručiti i kao glavno.

Pogledajte i: Mali rečnik čitanja menija: T-BOUN STEK

Tagovi: