Marcipan – poslastica koja jača nerve i disajne puteve

by | decembar 20, 2010

Veliki broj novogodišnjih i božićnih kolača sadrži marcipan. Bečki zdravstveni stručnjak Hademar Bankhofer Vam pak poručuje, da ne mora da Vas peče savest ako s vremena na vreme pojedete ovu poslasticu, jer je bademova masa, od koje se pravi marcipan, puna vitamina i belančevina.

Sastojci marcipana su prosti: bademi, šećer i ružina voda. Međutim, iako su sastojci jednostavni, velika je umetnost napraviti dobar marcipan. Sveži bademi se oljušte, izmrve i mute zajedno sa ružinom vodom dok se ne dobije kašasta masa U to se doda šećer, a zatim se peče. Kvalitet marcipana se, prema rečima bečkog stručnjaka, ogleda u maloj količini šećera. Među najpoznatijim marcipanima u svetu je svakako „Marcipan iz Libeka“, u kojem se npr. na 900g nepečene mase nalazi samo 100g šećera.

 

 

Marcipan se može jesti na nekoliko načina: kao čista smesa od badema, kao punjenje u bombonjerama, u Komisbrot-u, u čajnim pecivima, lisnatim testima, tortama ili pak u obliku raznih figurica.

 

 

Vraća snagu majkama koje doje
Prema rečima Bankhofera, svoj pozitivan uticaj na zdravlje marcipan pre svega može da zahvali količini badema u sebi. Bademova masa je između ostalog puna belančevina, vitamina A, svih vitamina B, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i fosfora.

 

 

Marcipan nam nakon psihičkih i fizičkih napora pruža snagu, ali i jača naše nerve, te se može reći da je odlično antistres-sredstvo. Ova poslastica jača i disajne puteve i sprečava upale mokraćnih puteva. Osim toga, marcipan je dobar i za majke koje doje, jer im vraća snagu.

 

Mala mana ovog slatkiša jeste da ima dosta kalorija u sebi, te Vam bečki stručnjak savetuje da budete umereni!

Tagovi: