Mitovi o konzumaciji voća: Razrešavamo 5 najučestalijih nedoumica

by | 7 aprila, 2022
Mitovi o konzumaciji voća

Mnogo vremena postoje mitovi o konzumaciji voća, a najčešća nedoumica jeste kada je najbolje vreme da se ono jede. Evo šta kaže nauka.

Svaki stručnjak posavetovaće nas isto: potrebno je da jedemo što više voća i povrća u toku dana. Ali, u današnjem vremenu, kada postoji toliko saveta, svako od nas ima makar jednu nedoumicu. Koje je najbolje vreme u toku dana da se jede voće, da li konzumacija voća na pun stomak smanjuje nutritivnu vrednost, sme li se jesti voće na prazan stomak samo su neka od pitanja. A mi smo odlučili da vam konačno damo i odgovore.

Mitovi o konzumaciji voća

Mit#1: Voće na prazan stomak

Ovaj mit tvrdi da je najbolje jesti voće na prazan stomak, jer u suprotnom, voće usporava varenje, izaziva gasove i bol u želucu.

Iako vlakna mogu da uspore varenje drugih namirnica, ostatak ovih tvrdnji je netačan. Voće može da uspori rad želuca, ali ne izaziva potpuni prestanak varenja. Ipak, samo usporavanje varenja je neznatno i nikako ne utiče na naše zdravlje.

Isto tako, ne postoje naučni dokazi koji upućuju na to da konzumacija voća na prazan stomak uzrokuje nadutost, gasove i/ili dijareju.

Mit #2: Konzumiranje voća pre ili nako obroka umanjuje nutritivnu vrednost voćke

Ovaj mit se nakako nastavlja na prvu tvrdnju. Ljudsko telo je napravljeno tako da koristi sve nutritivne vrednosti hrane. Kada jedemo, naš stomak ponaša se kao rezervoar i ispušta male količine svarene hrane u creva, kako bi se lakše svarila hrana.

Tanko crevo apsorbuje što više nutrijenata. A budući da je dugačko oko 6 metara, ima sasvim dovoljno prostora i vremena da apsorbuje sve, bez obzira kada smo koju namirnicu uneli.

Pročitajte i… Voće koje nas duže drži sitima

Mit #3: Dijabetes i voće

Ovaj mit vodi se time da osobe koje pate od dijabetesa moraju da jedu voće sat, dva pre ili nakon obroka. Na taj način, navodno, sprečavaju digestivne probleme.

Ipak, ovo je daleko od istine. Savet je da voće kombinujete s obrokom ili užinom. Konzumacija voća zajedno sa proteinima, vlaknima ili mastima pomaže stomaku da ispušta manje količine svarene hrane u creva. Samim tim se ispušta i manja količina šećera, što je posebno važno kod osoba koje pate od dijabetesa.

Isto tako, važno je i koje voće konzumirate, jer voće s većim procentom šećera podižu nivo šećera u krvi.

Mit #4: Najbolje vreme za voće je jutro

Neki onlajn izvori tvrde da namirnice bogate šećerom, kao što je voće, povećava i nivo šećera u krvi i „razbuđuje“ digestivni sistem. Samim tim, u toku dana nemamo napade gladi. Međutim, pored toga što telu daje energiju i nutritivne vrednosti, ne postoje posebni benefiti konzumacije voća ujutro. Nema potrebe razbuđivati digestivni sistem, bez obzira koje je doba dana u pitanju. Ono je, naime, uvek spremno za akciju, prvim zalogajem.

Mit#5: Voće se ne jede posle 14 časova

Ovaj mit tvrdi da kada jedemo voće posle 14 časova, podižemo nivo šećera u krvi, koje nas destabilizuje i razbuđuje, pred spavanje. Uz, to, visok nivo šećera utiče i na gojenje.

Međutim, nijedan naučni dokaz ne potkrepljuje ove tvrdnje. Promene koje nastaju u telu konzumiranjem voća su toliko minorne, da ni na koji način ne utiču niti na naš kvalitet spavanja niti na telesnu težinu.

Pročitajte i… Šta se dešava u telu svaki put kada pojedemo voće?

 

lepotaizdravlje.rsnensuria/iStock/Getty Images Plus via Getty Images