Muči vas nesanica? Isprobajte ovih 5 namirnica za kvalitetan san

Kvalitetan san od ključne je važnosti za zdravlje, a pravilna ishrana može da nam osigura miran san tokom cele noći.

by | jun 22, 2022
nesanica

Nesanica je sve češći problem kod većine ljudi, a mi vam u nastavku otkrivamo kako da je ublažite, na prirodan način.

Kvalitetan san smanjuje rizik od određenih hroničnih oboljenja, održava zdravlje mozga i optimizuje naš imuni sistem. Stručnjaci kažu da nam je u proseku potrebno od sedam od devet sati neisprekidanog noćnog sna, kako bi naš organizam pravilno funkcionisao.

Ipak, sve je više nas koji spavamo kraće, a čest problem je i insomnija. Mnogo je saveta kako da osiguramo kvalitetan san, a jedan od najboljih (i nazdravijih!) je svakako i promena režima ishrane.

Članak se nastavlja posle reklama

Saznajte koje su namirnice ključne za dobar san.

Nesanica i hrana

Bademi

Ovo orašasto voće puno je nutrijenata neophodnih za pravilno funkcionisanje celog organizma. Pored fosfora, riboflavina, vlakana, mononezasićenih masti i antioksidanasa, bademi sadrže i mangan. Redovnim konzumiranjem ovih orašastih plodova, umanjujemo rizik od određenih hroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2 kao i srčanih oboljenja. Bademi su i sjajan izvor melatonina, hormona koji reguliše unutrašnji sat i signalizira telu kada da se priprema za spavanje. Uz sve to, sadrže i magnezijum, koji poboljšava kvalitet sna, te se naročito preporučuje osobama koje pate od nesanice.

Ćuretina

Bogata proteinima, ćuretina sadrži i mnogobrojne vitamine i minerale, kao što su fosfor i selen. Takođe, ćureće meso sadrži triptofan – amino-kiselinu koja podstiče proizvodnju melatonina.

Članak se nastavlja posle reklama

Nesanica i čaj od kamilice

Pored toga što sadrži flavone, antioksidanse koji ublažavaju upalne procese (oni dovode do nekih vrsta kancera i srčanih oboljenja), čaj od kamilice unapređuje rad imunog sistema, smiruje nervni sistem i uklanja depresiju i anksioznost. Uz sve to, ovaj napitak sadrži apigenin – antioksidast koji izaziva pospanost i uklanja nesanicu.

Kivi

Kivi je voćka s veoma malo kalorija, a mnogo zdravstvenih benefita. Bogat je vitaminima C i K, poboljšava rad organa za varenje, uklanja upale i smanjuje nivo holesterola u krvi. Prema studijama, kivi takođe utiče na poboljšanje kvaliteta sna, pa se zato preporučuje kao obrok pred spavanje.

Članak se nastavlja posle reklama

Sok od višnje

Jedna čaša soka od višnje sadrži 17% više kalcijuma nego što je preporučen dnevni unos za žene. Ovaj sok bogat je antioksidansima, a pokazao se delotvornim i kod nesanice, jer je bogat i melatoninom. Naravno, podrazumeva se da konzumirate prirodni sok od višanja, bez dodatog šećera i konzervanasa.

 

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rsAndrea Piacquadio via Pexels