Nina Lazić: Kako se hranim

Uvek smo radoznali da saznamo šta se nalazi u tanjiru ljudi koji se zdravo hrane. Serijal “kako se hranim” osmišljen je kao inspiracija da biramo zdravije namirnice.

by | april 10, 2021

Učiteljica joge i nutricionistkinja Nina Lazić nedavno je pohađala školu zdrave ishrane i životnog stila Instituto Macrobiótico de Portugal. Ova edukacija u Lisabonu za Ninu je bila kruna njenog interesovanja iz oblasti zdrave ishrane, moderne makrobiotike i prirodne medicine.

Najjači utisak na nju ostavilo je to koliko dobro se osećala mesec i po dana po konzumiranju hrane samo biljnog porekla, obroka skoro bez šećera i bez hleba – bila je lagana, poletna, puna energije. Svakodnevno je pritom uživala i u lepoti šarenih, bogatih obroka i zdravih slatkiša. (Pročitajte i… Doručak, ručak, večera: Koje je najbolje vreme za obroke?)

Šta najradije i najčešće pripremate?
ZA DORUČAK Prosenu kašu u slatkoj ili slanoj verziji, palentu ili kačamak, čorbu ili potaže, ovsenu kašu, musli s vrućom vodom i medom.
ZA RUČAK Kuvana jela, mahom ona tradicionalna srpska koja modifikujem, tj. spremam vegetarijansku verziju sa minimalno ili bez namirnica životinjskog porekla.
VEČERA Čorbu/potaže, variva, salate (koje sadrže povrće, žitarice, mahunarke, voće, orašaste plodove). U zavisnosti od sezone, pripremam je tako da bude kuvano ili sveže.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta ste definitivno izbacili iz svoje i ishrane svoje dece?
Mleko. Kravlje mleko nikad nisam kao piće ponudila svojoj deci. Ponekad koristimo kajmak, puter ili pavlaku. Smatram da mleko nije neophodno za razvoj dece, kao ni za zdrav život generalno. Mi smo jedina sorta koja konzumira mleko one druge. Takođe, mleko sada i ono pre 60-70 godina ne mogu se porediti, razlika je najviše u danas lošem ophođenju prema životinjama od kojih se ono dobija, hemiji kojom ih hrane i koju mi potom unosimo u organizam. Takođe, iz upotrebe smo izbacili beli šećer, beli pirinač i belo brašno.

Gde nabavljate namirnice za svoju porodicu?
Kombinujem klasične namirnice i one organskog porekla, a nabavljam ih na pijaci ili po supermarketima, a veliki deo toga kupujem i u “dm drogerijama” i prodavnicama zdrave hrane.

Kad bi trebalo da date jedan savet o ishrani, šta bi to bilo?
Teško je izabrati samo jedan savet, ali potrudiću se! Veoma je važno razmišljati o energiji hrane, tako da – trudite se da konzumirate sveže spremljene obroke i sezonske namirnice. I da… Trendovi su prolazni! 🙂

Članak se nastavlja posle reklama

Priredila: Lidija Ćulibrk

 

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rsvia Nina Lazić