Objavljen je prvi VODIČ KROZ VEGANSTVO na srpskom jeziku

by | 27 maja, 2022
vodič kroz veganstvo

Ako ste vegan ili ste zainteresovani za veganski stil života, imamo lepe vesti – nedavno je objavljen prvi, potpuno besplatni, vodič kroz veganstvo na srpskom jeziku. Evo šta ćete sve pronaći u njemu.  

Na Vege vodiču radilo je 20 volontera udruženja Vege zajednica, koja je izdavač ove publikacije. Vege vodič će se naći u svim veganskim i brojnim vege-friendly kafićima, restoranima i udruženjima širom Srbije, a takođe i u Narodnoj biblioteci. Jedno od mesta na kojima ga možete preuzeti je kafe VeZa, Venizelosova 20, Dorćol.

Prvi tiraž od 1.600 primeraka odštampan je uz pomoć sponzorstva veganskih biznisa, kao i
individualnih donacija simpatizera Vege zajednice. Svaki primerak Vege vodiča potpuno je
besplatan za sve one koji žele da saznaju više o veganstvu i o veganskom načinu života. U
izradi je i digitalna verzija ovog vodiča koja će biti ažurirana novim podacima, a uskoro ćete
moći da je pronađete na sajtu govegan.rs.

Šta sve možete naći u Vege vodiču?

– Vodič ima 100 stranica. U uvodnom delu je kroz nekoliko poglavlja predstavljena filozofija veganstva i njegovi različiti aspekti. Pokušali smo da objasnimo zašto vegani i veganke ne jedu mleko i mlečne proizvode, jaja, med, te zašto ne nose kožu, krzno i svilu, ne koriste kozmetiku koja je testirana na životinjama i izbegavaju pušenje – objasnila je u ime Vege zajednice Jelena Disić.

Drugi deo Vodiča je praktične prirode. U njemu možete naći poglavlje sa receptima i
preporukama gde jesti veganski u Srbiji, kao i poglavlje o veganskom alkoholu.

– Uz to smo pripremili posebno poglavlje sa savetima i čestim pitanjima na koje smo svi nailazili na putu do veganskog života – kaže Jelena i dodaje:

– S obzirom na to da je veganstvo i dalje pomalo tabu tema u Srbiji i da nije uvek lako objasniti prijateljima i porodici svoj izbor, posvetili smo pažnju i veganstvu u kontekstu socijalnih odnosa. Očekuju vas i preporuke za filmove i knjige.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vege zajednica (@vegezajednica_)

I konačno, treći deo Vodiča odvojili smo za aktivizam u Srbiji. U njemu ćete naći tekstove o svim veganskim udruženjima u Srbiji i o udruženjima koja u svom programu imaju promociju veganstva kao važnu stavku.

Ukoliko želite da saznate više i zainteresovani ste za veganstvo kao stil života, preporučujemo da na društvenim mrežama pratite Vege zajednicu.

Pročitajte i… Vodič kroz vegansku ishranu – saveti koji će vam olakšati promenu jelovnika

PR / Vege zajednica