Pet namirnica koje su dobre za zdravlje kostiju

by | novembar 6, 2012

Od malena su vas verovatno učili da su mleko, jogurt i sir najbolji izvori kalcijuma, neophodnog za jake i zdrave kosti. No, postoje još neke namirnice koje nutricionisti preporučuju zbog njihovih hranljivih vrednosti.

Odraslim osobama preporučuje se 1000 miligrama kalcijuma dnevno.

Soja
Soja je bogata belančevinama, te je odličan izvor kalcijuma. Manja porcija tofua pojačanog kalcijumom sadrži oko 25 odsto preporučene dnevne količine kalcijuma, a šoljica sojinog zrna oko 261 miligram kalcijuma i 108 miligrama magnezijuma.

Riba bogata omega-3 masnim kiselinama
Mleko, sir, jogurt i tofu neće vam puno pomoći bez dnevne doze vitamina D, koji pomaže telu da apsorbira kalcijum. Preporučen dnevni unos za odraslu osobu je 600 međunarodnih jedinica vitamina D. U 90 g lososa krije se skoro 450 jedinica, konzerva sardina sadrži ih 178, a 90 g konzervirane tunjevine sadrži oko 70 međunarodnih jedinica.

Banane
Ovo tropsko voće nepresušan je izvor kalijuma, vitamina koji takođe pospješuje zdravlje kostiju. U jednoj banani krije se čak 400 miligrama kalijuma.

Krompir
Odrasle osobe dnevno bi trebalo da unose 4700 mg kalijuma, a u jedan krompir sadrži čak 700 mg.

Badem
Jezgrasto voće, kao i maslinovo ulje, bogato je zdravim masnoćama. Jakim kostima pridonosi s 80 miligrama kalcijuma, koliko sadrži 30 g badema i s 80 miligrama magnezijuma, još jednog minerala koji je dobar za zdravlje kostiju. Preporučena dnevna doza magnezijuma je 300-400 miligrama.

Tagovi: