Pitali smo nutricionistu: Da li je suvo voće zdravo?

by | jul 28, 2021
Marija Đurković
Kada je suvo voće u pitanju, pronaći ćete različite informacije o tome da li je zdravo uvrstiti ga u ishranu. Zamolili smo nutricionistkinju da nam razreši nedoumice.

Kako se dobija suvo voće?

Ono nastaje sušenjem tehnološki zrelog voća, gde se izvlači voda iz svežih plodova. Sušenje može da se vrši putem mašina sušara, ili prirodno – suncem ili vetrom.

Kakav je nutritivni sastav suvog voća?

Sadrži dosta vlakana (i rastvorljivih i nerastvorljivih), pa utiče pozitivno na digestivni trakt i probavu. Zbog manjeg sadržaja vode, suvo voće je kaloričnije u odnosu na sveže, pa treba voditi računa o količini.
Primer – 100g svežeg grožđa sadrži 70 kalorija i 17g ugljenih hidrata, dok 100g suvog grožđa sadrži 300 kalorija i 80 g ugljenih hidrata, što je mnogo više.

U kojim situacijama je korisno suvo voće uvrstiti u ishranu?

Ono je svakako bolja opcija od industrijskih slatkiša i  može da bude dobra opcija za užinu, uz kombinaciju sa orašastim plodovima.

Koju vrstu suvog voća je pametnije izbegavati?

Izbegavajte kandirano voće, koje pored prirodno prisutnog šećera iz voća, sadrži još dodat šećer.

ZAKLJUČAK

Zaključak je da suvo voće nije nezdravo, bez obzira na to što sadrži malo više šećera, samo treba biti oprezan sa količinom.

 


Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.

Pročitajte i… Leblebija i suvo voće kao grickalica po receptu Gordona Remzija

via Marija Đurković