Pitali ste nutricionistkinju: Kako zaustaviti prejedanje, posebno uveče?

by | septembar 29, 2021
Marija Đurković

Kako zaustaviti prejedanje – jedno je od pitanja koje nam je stiglo putem Instagram profila @lepotaizdravlje.rs. „Upala sam u rutinu prejedanja, uglavnom uveče, kada završim sa svim obavezama. Kako da to prekinem?“ Zamolili smo nutricionistkinju Mariju Đurković za odgovor.

Šta mogu biti uzroci prejedanja

Postoji više razloga zašto uveče preteramo sa hranom, i to su:

1. U toku dana, kada smo najaktivniji, ne unesemo dovoljno hrane.
2. Preskočili smo jedan ili dva obroka.
3. Umorni ste, i onda organizam žudi za energijom.
4. Obroci su vam neizbalansirani.
5. Postavljate sebi prevelike restrikcije u toku dana.

Članak se nastavlja posle reklama

Do prejedanja obično dolazi ako ste doručkovali ranije, 8-9 h, pa ručali u 17-18 h, tek kada dođemo kući. Normalno je, kada dođemo pregladneli, da nam neće biti dovoljno – šta god da pojedemo.
I onda se opet vraćamo osnovama – redovni obroci su tu da preveniraju večernje prejadanje.

Kada se identifikuje problem, onda može i da se radi na njemu.

Kako zaustaviti prejedanje – nekoliko korisnih strategija

Potrebno je da jedemo u toku dana – što znači, da nosimo obroke od kuće. Doručak, užina, ručak (ako se duže zadržite na poslu). Još jedan raspored obroka, koji se dobro pokazao kod mojih klijenata je sledeći: doručak kod kuće, zatim na poslu užina i ponovljen doručak, i onda kada dođete kući, ručak i uveče večera.

Članak se nastavlja posle reklama

Takođe, veoma je bitno da unosimo i dovoljno tečnosti.

Ukoliko postoji emotivni problem koji je razlog prejedanja, moj savet je da posetite psihoterapeuta, gde ćete zajedno doći do uzroka i rešenja problema.

Članak se nastavlja posle reklama

 


Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Kako sprečiti večernje napade gladi?

via Marija Đurković