Predlog za ručak: Punjeni šaran na pirinču

by | mart 17, 2016
Foto: Dobra Hrana

Foto: Dobra Hrana

Sastojci:
– 1 šaran od 2 kg
– 250 g pirinča
– 150 g slanine
– 2 glavice crnog luka
– 4 čena belog luka
– 1,5 kašike tucane ljute paprike
– 150 g šampinjona
– 1 pakovanje mešanog smrznutog povrća
– 150 g mleča
– 150 g ikre
– 2,5 dl belog vina
– 2 dl neutralne pavlake
– 4 dl ulja
– mešavina začina
– so, biber

Priprema:
1. Crni luk sitno iseckati, beli luk preseći napola. Slaninu iseći na štapiće, šampinjone na listove, a šarana očistiti i oprati.
2. Na malo ulja propržiti crni luk kako bi postao staklast, a zatim dodati ikru i mleč, sipati 2 dl ulja i sačekati da proključa. Zatim dodati 1/2 kašike tucane ljute paprike, biber i so po ukusu, promešati i skloniti sa vatre.
3. U slanoj vodi napola obariti pirinač, šampinjone i mešano smrznuto povrće, te ocediti od suvišne tečnosti i začiniti po ukusu.
4. Šarana začiniti i zarezati poprečno na nekoliko mesta sa obe strane, pa u proreze staviti polovine belog luka i slaninu. Unutrašnjost šarana napuniti dinstanim mlečom i ikrom.
5. Dno nauljenog pekača prekriti mešavinom pirinča i povrća. Odgore staviti punjenog šarana, zaliti sa 4 dl vode i ostatkom ulja. Posuti kašikom tucane paprike i zaliti belim vinom, te poklopiti i staviti u zagrejanu rernu na 180ºC da se peče 40 minuta.
6. Pred kraj pečenja preliti mešavinom vina, neutralne pavlake i ostalih začina po ukusu, pa vratiti u rernu da se zapeče.

Tagovi: