Prevelika želja za slatkim može biti rezultat prikrivene bolesti

by | septembar 27, 2011

Ovisnost o šećeru može uputiiti na nedijagnostikovani problem, kao što su problemi s nadbubrežnim žlezdama, štitnjačom ili pak s razdražljivim želucem
Dramatični pad šećera u krvi, koji se javlja nakon "loših" ugljikohidrata poput bombona i keksa, utiče na deo mozga koji kontroliše impulse, otkriva studija Univerziteta „Jejl“. Šećer čini trećinu dnevnog kalorijskog unosa, ali ljudsko telo nije stvoreno da podnosi tolike količine šećera, upozoravaju stručnjaci. Zbog toga postoji mogućnost da tolika količina šećera pogoduje mnogim bolestima modernog doba poput dijabetesa, bolesti srca i određenih vrsta karcinoma, potvrđuje istraživanje.

– Ovisnost o šećeru može upućivati na nedijagnostikovani problem, kao što su poteškoće u radu s nadbubrežnim žlezdama. Taj problem lako vodi ka gubitku samokontrole i želje za nezdravom te visokokaloričnom hranom. To bi moglo da objasni rastuću globalnu epidemiju gojaznosti – ističe voditelj istraživanja Jakov Teitelbaum.
On je identifikovao četiri vrste zavisnosti o šećeru. Te zavisnosti imaju različite uzroke, od hormonalnih promena do infekcija. Prema vrsti koja vas najbolje opisuje, predlaže poseban plan.
1. Problemi sa štitnjačom

Ako pijete puno kafe, imate stalne glavobolje, debljate se, a teško gubite kilograme to može upućivati na probleme sa štitnjačom, tvrdi Teitelbaum. Kofein može da pogorša zavisnost o šećeru, zato prepolovite konzumiranje kafe svake nedelje, dok ne dođete na jednu šoljicu na dan, potom se prebacite na čaj i na kraju čaj bez kofeina.
Pijte više vode, izbacite prerađenu hranu i belo brašno te odaberite namirnice celog zrna kao što su smeđi hleb, pirinač i testenina, koje telo duže obrađuje, a koje održavaju visinu šećera u krvi stabilnom, preporučuje Teitelbaum. San optimizira količinu energije i smanjuje apetit, zato ćete dok ste umorni verovatno više žudeti za šećerom i na taj način veštački proizvoditi energiju.
2. Kvaščeve gljivice
Vaš dan ne može da vam prođe bez šećera ili hleba, postoji velika verovatnoća da ste zavisne o šećeru. Ako ste u poslednje vreme patili od gljivične infekcije, razdražljivog želuca ili akni koje ste lečili duže vreme antibioticima, ti lekovi su mogli da uzrokuju pojavu "loših" bakterija. Antibiotici ubijaju "dobre" bakterije, dok antacidi neutralizuju želudačnu kiselinu, odgovornu za uništavanje "loših" bakterija.
-Tada se potsiče množenje kvaščevih gljivica koje izaziva želju za šećerom i hlebom, jer ga telo vrlo brzo može pretvoriti u glukozu, tvrdi Teitelbaum. Stanje možete da ublažite smanjenim unosom šećera i kofeina te povećanim unosom probiotika i jogurta. Oni će vratiti ravnotežu želuca i obnoviti njegovu floru.

3. Previše adrenalina
Razdražljivost zbog gladi obično rezultira instantnim rešenjem, šećerom u obliku čokoladice ili keksa. – Dejstvo je na početku odlično, ali nakon toga sledi nagli pad šećera i nervoza, govori Teitelbaum.
Takvo ponašanje može da upućuje na probleme s nadbubrežnim žlezdama čiji je zadatak "ispumpavanje" hormona stresa, adrenalina i kortizola, dok smo pod stresom. Simptomi mogu biti i često mokrenje, upale grla, žeđ i otečene žlezde. Rešenja za probleme mogu biti orasi, sir ili jaja, obroci bogati proteinima. Oni zadržavaju visinu energije zbog čega telo ne žudi stalno za šećerom.
4. Menopauza ili predmenopauza
Visina hormona estrogena i progesterona u vreme menopauze pada, zbog čega telo žene pruža veći otpor insulinu. To može da uzrokuuje pojačanu želju za šećerom koji diže raspoloženje.
-Kako se visina hormona menja, telo pokušava da podigne količinu hormona sreće serotonina kako bi se dobro osećalo, a upravo šećer uzrokuje otpuštanje tih hormona, zbog čega telo žudi za slatkim stvarima, ističe Teitelbaum.
Ako su promene raspoloženja problem, to je zato jer višak šećera blokira vašu sposobnost da pretvorite supstancu koja se zove GLA (gama linolenska kiselina) u DGLA (dihomo-gama-linolenska kiselina), potrebnu za proizvodnju prostaglandina koji poboljšava raspoloženje. Smanjeni unos šećera omogućiće vašem telu da prostaglandin proizvodi delotvornije.

 

Tagovi: