Saveti nuticioniste: 5 sigurnih načina da upropastite zdravu salatu

Salata je savršeno zdrav obrok. Osim kada je upropastite. Proverite da li svoje salate pretvarate u totalno nezdrave obroke

by | februar 10, 2021

Saveti nutricioniste

Nutricionista Marija Đurković (nutricionista_mara), kao i svake srede, daje vam praktične savete kako da se zdravo hranite, kako da izvučete maksimum iz svih namirnica, koje greške u pravljenju hrane da izbegnete i kako da korigujete kilažu. Ovoga puta, upozorava vas na najčešće greške kojima, nesvesno, upropastimo jedan od najzdravijih obroka: salatu.

Salata u svakom obliku zvuči kao jako zdrava opcija sa kojom nema greške. Da li je tako?

Izdvojila sam pet sigurnih načina da je učinite suprotnom od toga. Dobro proverite da li nešto od toga radite i zapamtite da salata, čak i kada je ono što nazivamo obrok salatom (kompletan obrok) u najvećoj meri mora sadržati povrće. Sa svakom vrstom dodataka budite pažljivi, jer je lako možete učiniti veoma kaloričnom. (Još saveta Marije Đurković dostupno na: Saveti nutricioniste: Koje je voće i povrće najzdravije?)

Članak se nastavlja posle reklama

Priznajem, ja nekada svesno padam na broju 2. Da, da, stavim previše fete, jer… prosto mi je neodoljiva Grčka salata.

5 sigurnih načina da upropastite zdravu salatu

Previše ulja

Salate od zelenog povrća mogu biti bezukusne i krute ako im se ne doda koja kap ulja. Ali najveća greška je odokativno sipanje. Merite na kašiku i neka bude jedna.

Previše sira

Sir u salati je odličan sastojak, ali je bitno koji je: posniji/masniji i koja je količina. Ako stavljate kockice fete koja je dosta masna i kalorična, onda vodite računa da ne preterate.

Članak se nastavlja posle reklama

Previše krutona

Kockice prepečenog hleba salati daju veću hranljivost, ali pola šolje krutona ima 100 kalorija, pa pazite. Ako ih stavljate zbog hrskavosti, znajte da će isti efekat dati i par oraha ili badema.

Previše proteina

Ako salati dodate komadiće mesa ili kuvanih jaja, dobijate kompletan obrok. Ali pazite da ne bude više mesa nego salate i da meso bude kuvano, a ne prženo ili pohovano.

Članak se nastavlja posle reklama

Previše preliva

Gotovi kupovni prelivi stvarno mogu popraviti ukus salate, ali su jako kalorični i često puni štetnih dodataka. Sok od limuna ili limete uvek je najzdraviji preliv, a daje i odličan ukus!

Pogledajte i: Saveti nutricioniste: Šta kada se gojim i od vazduha?

Članak se nastavlja posle reklama

Unknown Object

nutricionista_marag-stockstudio / iStock / Getty Images Plus via Getty Images