SOKOVI od voća i povrća- eliksir VITALNOSTI

by | novembar 1, 2010

Osim što osvežavaju, napici od sveže ceđenih plodova oslobađaju organizam od toksina, jačaju imunitet, vraćaju energiju, pomažu u slučaju prehlade, otklanjaju kašalj…


Sokovi

 

Odavno je poznato da su sokovi ukusni i da donose osveženje. Međutim, ovi blagotvorni napici pomažu i u slučaju zdravstvenih tegoba: potrebno je samo da odlučite kojih tegoba želite da se rešite i da posegnete za lekovitim sokom od voća i povrća.

 

Izbacivanje toksina

Unošenje prirodnih i kvalitetnih sokova pomaže organizmu da se oslobodi od toksičnh materija koje slabe imunitet i povećavaju rizik od pojave različitih bolesti. Sveži, gusti napici pospešuju varenje i oslobađaju organizam od otrova. Naime, u njihovom sastavu se nalazi dovoljna količina vlakana koja ne samo da olakšavaju „putovanje“ hrane kroz creva, već kao sunđer apsrobuju posebne materije – fitoncide, prirodnu varijantu antibiotika (sa mnogo harmoničnijim dejstvom), koji sprečavaju rast štetne mikroflore creva i disbakteriozu, štiteći organizam od procesa fermentacije u crevima i pojave toksičnih materija. 

Sok od cvekle ima odličan detoksikacijski efekat i efikasno čisti bubrege i jetru. Ipak, najbolje je da se ne pije u čistom obliku već kao koktel (pomešati 1/3 svežeg soka cvekle i 2/3 soka šargarepe). Takođe, ne treba piti više od dve čaše dnevno. 

 

Sokovi

Sok od celera sadrži ogromnu količinu kalcijuma. Zahvaljujući tome, ovaj napitak pomaže izbacivanju toksina. Mnogima ovaj sok u čistom obliku nije baš ukusan. U tom slučaju može se razblažiti i mešati sa drugim sokovima od povrća.

Ništa lošiji uticaj na zdravlje nemaju ni sokovi od spanaća ili kupusa koji poboljšavaju rad želuca i creva te pomažu organizmu da izbaci sve nepotrebne supstance. Ukoliko pak želite da snizite holesterol, odlučite se za sok od bundeve. Mogu se piti do tri čaše na dan. 

I konačno, jedan od glavnih detoksikanata jeste sok od proklijale pšenice. Ovaj sok stimuliše cirkulaciju i razmenu materija. Sadrži ogromnu količinu antioksidanata i enzima pa štiti od toksina, pomaže da se iz organizma izbace sve štetne materije i poboljšava varenje.

 

 

Protiv prehlade i kašlja
Gotovo svi sokovi blagotvorno deluju na imunitet jer sadrže velike količine vitamina i antioksidanata. Imaju sposobnost da povise nivo hemoglobina u krvi, što se pozitivno odražava kako na odbrambene snage organizma tako i na raspoloženje. 

Mnogi napici napravljeni od svežeg voća i povrća blagotvorno deluju na nervni sistem – umiruju, ublažavaju posledice stresa i emoticionalnih lomova, što je ključno u prevenciji mnogih bolesti.

Sokovi su dobri pomoćnici ne samo kada je reč o profilaksi, već i o lečenju najrazličitijih bolesti. Ukoliko se piju za vrme prehlade ili bronhitisa, ozdravljenje će biti brže i lakše.

 

Kakav sok izabrati?

U slučaju prehlade preporučuju se sokovi bogati vitaminom C koji su neophodni za aktivaciju imuniteta i imaju veoma snažno antimikrobno dejstvo. Protiv kašlja preporučuje se sok od grožđa koji podstiče iskašljavanje i uništava bakterije. Pulpa iz grožđa sadrži mnoštvo antioksidanata i prirodnih šećera koji organizmu daju snagu i pomažu mu da se bori sa bolestima. 

U terapiji prehlade preporučuju se i sokovi od agruma (recimo, limuna ili grejpfruta), jer sadrže mnoštvo vitamina i snaže imunitet. Sadrže fitoncide koji uništavaju štetne mikroorganizme.

 

Za lepšu kožu, kosu i nokte

Zahvaljujući svežim sokovima, kosa postaje manje lomljiva i spečava se opadanje vlasi. Sokovi pomažu i u slučaju krtih i slabih noktiju, naročito ako su posledica nepravilne ishrane. Napici od voća i povrća imaju blagotvorno dejstvo i u slučaju dermatitisa. Takođe, poboljšavaju izgled suve i bežitovtne kože te joj daju zdravu boju.

Za lepu kosu savetuje se sok od krastavca koji sadrži veliku količinu kalijuma, kalcijuma, natrijuma i fosfora. Kosa postaje jača i elastičnija, a ovaj napitak odlično deluje i na ten, naročito ako se krastavac pomeša sa cveklom ili šargarepom. Dejstvo napitka poboljšava se i ukoliko se kombinuje sa sokom od paradajza ili sa nekoliko kapi isceđenog belog luka ili, pak, sokom od jabuke, grejpfruta ili crne ribizle. Poželjno je da koktel ne sadrži više od 100 ml soka krastavca na dan. Sok od mandarine daje licu svež izgled i reguliše rad creva.

 

 

Kako piti sok?

1.Oko 20-30 minuta pre jela. Druga varijanta – dva sata pre jela. Zalivanje hrane sokovima u nekim slučajevima može biti čak i štetno.
2.Kroz cevčicu ili u malim gutljajima. Većina svežih sokova agresivno deluju na zubnu gleđ pa ih ne treba uzimati u velikim gutljanjima ili dugo držati u ustima. Sok će najbolje delovati ako je dovoljno vremena pomešan sa pljuvačkom.
3.Kure od 2 do 5 nedelja sa prekidom od desetak dana. Ipak, dužinu trajanja terapije najbolje će proceniti lekar nakon pregleda.
4.Dodavati samo vodu. U napitak ne treba stavljati so ili šećer – lekovit efekat će u tom slučaju biti manji.
5.Oslušnite svoje potrebe. Sveži sokovi imaju veoma snažan uticaj na organizam, stoga budite veoma oprezni, oslušnite svoj organizam i – ne preterujte.

 

Izvor: Top zdravlje

Tagovi: