Pitali ste nutricionistkinju: Šta je proteinski doručak i da li je zaista toliko važan?

by | decembar 15, 2021
Marija Đurković

Često čujemo da je proteinski doručak izuzetno važan, ali šta ova fraza tačno podrazumeva? I da li zaista ima sve te čudesne benefite za zdravlje? Odgovore na ova pitanja potražili smo od nutricionistkinje Marije Đurković

Odavno se priča da je doručak najvažniji obrok u toku dana i da morate jesti u prvih pola sata po buđenju. Moram da vas razočaram i kažem da nije ništa važniji od drugih obroka u toku dana. Svaki obrok ima svoju svrhu. Ali, svakako, to ne znači da treba da preskačete doručak. Važno je da pojedete nešto što će vam dati energiju za ostatak dana.

Izbor doručka zavisi od osobe do osobe. Neko će pre pojesti ovsenu kašu ili palentu, a neko jaja ili sendvič. Svakako, savet je da svaki obrok treba da sadrži proteine, jer su nam oni bitni za sitost posle jela.

Članak se nastavlja posle reklama

Namirnice bogate proteinima su: jaja, nemasni mlečni proizvodi (mladi sir, jogurt, kefir, kiselo mleko…), semenke, ćureća, pileća prsa, tunjevina, sardina, dimljeni losos…

Obrok koji isplanirate s ovim namirnicama biće bogat proteinima – proteinski doručak.

Ali, uz izvor proteina, bitno je da dodate i izvor masti – maslinovo ulje, orašaste plodovi, semenke, avokado…

Članak se nastavlja posle reklama

Zatim, potreban je i izvor ugljenih hidrata – hleb od celog zrna žita, proso, palenta, ovsene pahuljice, kinoa, heljda i slično.

Kada se sve to iskombinuje, to je  kompletan obrok i lep doručak za početak radnog dana.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Idealne namirnice za doručak koje sprečavaju pad energije

 

Članak se nastavlja posle reklama

 


Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rsvia Marija Đurković