Šta ne treba jesti za doručak?

Doručak je najvažniji obrok u toku dana, ali je bitno i šta doručkujemo.

by | jun 17, 2021

Svi znamo da ga ne treba preskakati, ali da li znate šta ne treba jesti za doručak?

Svi smo čuli za fraze: „doručak je najvažniji obrok tokom dana“ i „doručak pojedi sam, ručak podeli s prijateljem, a večeru daj neprijatelju“.

Sve navedene tvrdnje jesu tačne, ali ukoliko napravimo pravi izbor za prvi obrok u toku dana. U nastavku vam otkrivamo šta ne treba jesti za doručak, ukoliko želite da budete zdravi, puni energije i fit.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta sve ne treba jesti za doručak?

Pecivo

Pecivo sadrži energiju koja se brzo potroši (brzo uđe u krvotok) i ima veoma malo nutritivnih vrednosti, a mnogo praznih kalorija. Sastojci u pekarskim proizvodima naglo će podići nivo šećera u organizmu, što će dovesti do pada energije u toku dana. Radije izaberite hleb od celog zrna, a ukoliko vam se jede slatko, pojedite neku voćku.

Zaslađena granola, musli ili ovsena kaša

Spadaju među najpopularniji izbor za doručak. Međutim, industrijska granola, musli i ovsene kaše često su prepune praznih kalorija i šećera. Takođe, mnogi proizvođači dodaju u njih glukozno-fruktozni sirup, što je još lošija opcija od belog šećera. Ukoliko ih konzumirajte, zamenite ih s onim od celog zrna ili izaberite ovsene pahuljice, pa granolu, musli ili ovsenu kašu napravite sami. (Pročitajte i… Bezglutenska granola za savršeno jutro)

Krofne

Ma koliko ukusno zvučalo, krofne za doručak su veoma loša ideja. Prepune su šećera i masti i više će vam naštetiti nego što će vas usrećiti. Umesto krofni izaberite banane sa puterom od badema. Ova kombinacija će vam utoliti želju za slatkim, a nećete osetiti pad energije za nekoliko sati. (Pročitajte i… Idealne namirnice za doručak: Sprečavaju pad energije i ključne su za vitkost)

Članak se nastavlja posle reklama
Palačinke

Brašno od kojih se prave sadrži jednostavne ugljene hidrate koji izazivaju nagli rast i pad insulina. Umesto standardnih palačinki napravite one od heljdinog ili bademovog brašna, s dodatkom voća i meda. (Pročitajte i… Banana palačinke + grčki jogur + bobičasto voće = odličan početak dana)

Voćni jogurt

Industrijski voćni jogurti su prepuni masti i šećera i nemaju mnogo hranljivih sastojaka. Zato radije napravite sami smuti kod kuće od običnog jogurta (može i biljna verzija), banane i drugog omiljenog voća. U ovaj miks možete ubaciti i nekoliko kašika ovsenih pahuljica.

Članak se nastavlja posle reklama

Doručak treba da vam postane deo jutarnje rutine, jer vam daje energiju i sprečava napade gladi kasnije u toku dana. Ali je veoma važno da bude izbalansiran i da sadrži proteine i složene ugljene hidrate, a ne masti i šećer.

lepotaizdravlje.rs Magone/iStock/Getty Images Plus via Getty Images