Ukusna poslastica: Polumeseci s orasima

by | april 9, 2016
Foto: Bakini slatkiši

Foto: Bakini slatkiši

Sastojci:
Za koru:
– 150 g putera
– 150 g šećera
– 150 g mlevenih oraha
– 70 g brašna
– 1 kašičica praška za pecivo
– 4 belanceta
Za premaz:
– 4 žumanceta
– 150 g šećera u prahu
– 1 vanil-šećer
Za fil:
– 1 dl mleka
– 100 g šećera
– 100 g mlevenih oraha
– 100 g čokolade
– 100 g putera

Priprema:
1. Penasto umutiti puter i šećer, te dodati mlevene orahe i brašno pomešno s praškom za pecivo.
2. Posebno ulupati belanca u čvrst sneg i sve lagano sjediniti.
3. Pravougaoni pleh (35 x 20 cm) postaviti papirom za pečenje, rasporediti pripremljenu smesu i peći koru u rerni zagrejanoj na 150°C, ali samo dok gornji sloj testa ne očvrsne.
4. U međuvremenu umutiti žumanca sa šećerom u prahu i vanil-šećerom. Izvaditi polupečenu koru, premazati je žumancima i vratiti u rernu da se prosuši oko pola sata na 50°S.
5. U šerpu sipati mleko i šećer, pa zagrevati dok ne proključa. Dok je vruće, dodati puter, čokoladu i mlevene orahe i preliti preko osušenog žutog dela. Ostaviti da se ohladi.
6. Kolač dekorisati mlevenim orasima, iseći ga na dva dela po dužini, a potom okruglom modlom rezati u polukrug tako da se dobiju oblici polumeseca.

Tagovi: