Vekna od ćurećeg bataka

by | oktobar 15, 2012

Za 5 osoba

POTREBNO JE:

  • 1 veći ćureći batak
  • 70 g pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 1 manja sveža crvena paprika
  • 2 čena belog luka
  • 150 g pileće džigerice
  • 4 kašike prezli
  • 4 dl tartar sosa
  • 4 kašike ulja
  • mešavina začina, biber

PRIPREMA:
1. Ćureći batak obariti pa meso odvojiti od kostiju i samleti na mašini za mlevenje. Pirinač takođe obariti i ocediti ga od suvišne tečnosti.
2. Crni luk i svežu crvenu papriku iseći na kockice, pileću džigericu na krupnije kocke, a beli luk iseckati što sitnije.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti mlevenu ćuretinu, pirinač, svežu i mlevenu papriku, pileću džigericu, prezle, jaja, crni i beli luk. Dodati začine po ukusu i polako promešati da bi se dobila ujednačena smesa pogodna za oblikovanje.
4. Duguljast uzak kalup nauljiti i u njega preručiti pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
5. Pečenu veknu ostaviti da se prohladi, pa je iseći na parčad i preliti tartar sosom.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: