Vitamin C: Znate li koji preparati ga čine neefikasnim?

by | 12 februara, 2023
vitamin C

Vitamin C (askorbinska kiselina) je vitamin rastvorljiv u vodi i igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Ovaj vitamin ljudsko telo ne proizvodi, pa je potrebno unositi ga kroz namirnice ili dodatke ishrani.

Čemu služi vitamin C?

Vitamin C pomaže u jačanju imunog sistema. To čini tako što povećava broj belih zrnaca koji se bore protiv infekcija. Takođe, on ima ulogu antiksidansa koji, između ostalog, sprečava razvitak hroničnih bolesti. Još jedna njegova funkcija je proizvodnja kolagena – proteina koji daje strukturu kostima, koži, tetivama i drugim tkivima. Poseban značaj C vitamin ima za zdravlje žena. Evo kako nam on pomaže:

 • Ublažava stres
 • Ublažava simptome PMS-a
 • Smanjuje anksioznost
 • Povećava nivo progesterona
 • Smanjuje jaka krvarenja prilikom menstruacije
 • Pomaže u otklanjanju hormonskog osipa na koži

Namirnice i supstance koje ometaju apsorpciju vitamina C

 1. Neki suplementi gvožđa
  Iako se gvožđe najbolje apsorbuje u prisustvu vitamina C, neki suplementi ne funkcionišu dobro sa njim.
 2. Hrana i suplementi bogati kalcijumom
  Velik unos hrane koja je bogata kalcijumom, popur mlečnih proizvoda ili suplemenata kalcijuma, smanjiće apsorpciju vitamina C
 3. Alkohol
  Konzumacija alkohola može poremetiti apsorpciju, naročito ako ga pijete često i u velikim količinama.
 4. Pušenje
  Pušenje može smanjiti količinu vitamina u telu i povećati njegovo izlučivanje.
 5.  Antacidi
  Oni sadrže aluminijum hidroksid ili kalcijum karbonat koji takođe smanjuju apsorbciju vitamina C. Ove supstance se uzimaju da bi se ublažila gorušica.
 6. Aspirin
  Dugotrajna upotreba aspirina može da poveća izlučivanje vitamina C i na taj način može da smanji njegovu količinu u našem telu.
 7. Oralni kontraceptivi 
  Oralni kontraceptivi koji sadrže estrogen takođe smanju apsorpciju korisne supstance.
 8. Steroidi
  Kortikosteroidi se koriste za lečenje sistemskih bolova i alergijskih reakcija. Međutim, oni takođe povećavaju izlučivanje vitamina C.
 9. Hemoterapija
  Neki lekovi koji se koriste prilikom hemoterapije mogu da smanje koncentraciju vitamina C u našem telu.
 10. Barbiturati
  Ove supstance se mogu naći u nekim kardiološkim lekovima i takođe ometaju apsorbciju ovog vitamina.
 11. Naravno, apsorpcija može zavisiti od životnih navika ili genetike. Da bi nam vitamin C zaista pomogao, najbolje bi bilo da se pridržavamo uravnotežene ishrane i da ograničimo konzumaciju namirnica i supstanci koje ometaju njegovu apsorbciju. Međutim, ukoliko planirate da menjate ishranu, konsultujte se sa lekarom.

  Kontraindikacije i neželjeni efekti

  Nedostatak ovog vitamina može dovesti do stanja koje se zove skorbut. Njega karakterišu umor, slabost mišića, bol u zglobovima i mišićima i modrice pri najmanjoj povredi. Kontraindikacije vitamina C se mogu dogoditi kada osoba boluje od netolerancije vitamina C, povećanog zgrušavanja krvi, sklonosti ka trombozi, dijabetesa i patologije praćene visokim šećerom u krvi. Takođe, kod upotrebe previsokih doza mogući su neželjeni efekti:

  • Žgaravica
  • Dijareja
  • Mučnina
  • Nadimanje
  • Grčevi
  • Učestalo mokrenje
  • Poremećaj sna
  • Razdražljivost
  • Hipoglikemija (snižavanje nivoa šećera u krvi)

  Vitamin C: koliko možete uzeti?

  Preporučeni dnevni unos vitamina C za odrasle je 65-90 mg dnevno. Uz stres, gastritis ili pušenje, potreba za vitaminom se povećava, a lekar može da vam ukaže na pravu dozu. Može se naći u citrusima (kao što su pomorandže i limuni), bobičasto voće, dinje, paprike, paradajz i lisnato povrće. Najveći sadržaj vitamina C nalazi se u kiselom kupusu. Njega možete uzimati u bilo koje doba dana, ali se ne preporučuje da ga uzimate pred spavanje ili na prazan stomak.

  Vitamin C je neophodan i naročito koristan kada prolazimo kroz menstrualne cikluse i hormonske promene. Međutim, kao u svemu i u konzumiranju ovog vitamina treba imati mere. Dakle, brinite o svom zdravlju, ali ne preterujte!

  shironagasukujira/GettyImagesPlus,