Zaboravite na čia semenke i kinou. Stigla je nova super zdrava hrana i za nju još niste čuli!

by | novembar 30, 2016

Sve je veći broj ljudi koji se okreću zdravoj i balansiranoj ishrani. Ovo je, svakako, skuplji, ali na duge staze isplatljiviji i balgotvorniji režim ishrane, koji čuva naš organizam i zdravlje, ali i održava vitku liniju. I dok smo i dalje „opsednuti“ čia semenkama, kinoom, artičokama, bulgurom, brokolijem i sličnim popularnim namirnicama, iz senke se pomaljaju one još zdravije i još neobičnije!

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Dakle, u 2017. godini trendovi u zdravoj ishrani kažu sledeće – na vašem jelovniku bi trebalo da se nađe sledećih 5 namirnica!

1. Nangka

Kažu da je ova egzotična voćka najnovija veganska zamena za meso, s obzirom da njena tekstura i ukus neodoljivo podsećaju na svinjetinu. Nangka je bogata proteinima, kalijumom, gvožđem i kalcijumom. Zanimljivo je i da je ovo najveća voćka na svetu, a nutricionisti kažu i da može da koristi umesto kukuruza i pšenice.

Pročitajte i… Kako da na najlakši način očistite telo od toksina i spasete zdravlje

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Kliknite na sledeću stranicu… 

2. Amarant

Ova antička žitarica je slična pirinču, s tim što je hranljivija i zdravija – sadrži deset puta više proteina i vlakana. Zrno se koristi kuvano ili pečeno, kada se dobijaju čuvene kokice, zatim se može samleti u brašno, a koristi se i u slatkišima, salatama, pudingu, kolačima…

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

3. Spigarelo

Ova biljka sa juga Italije smatra sa pretečom brokolija, a kažu da je najbolji u kombinaciji sa maslinovim uljem i pinjolama. Italijani vole da ga konzumiraju i uz picu, a ima krakterističan ukus – pomalo sladak kao brokoli, ali i gorak kao kelj.

Pročitajte i… Ulje, čokolada, kikiriki su vrlo kalorični, ali brišu masne naslage kao od šale!

4. Ube

Ovo korensko povrće postaje sve popularnije, pre svega zbog specifične ljubičaste boje koja je fantatsična za dekoraciju. Ipak, ni ukus nije za zanemarivanje, a tvrde da je sladoled od ove biljke doslovce izvrstan! Neretko se koristi kao prirodna boja za hranu.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

5. Vakame

Vakame su morske alge, izrazito bogate vitaminima A, B2, C, D, E i K, kao i gvožđem, kalcijumom, magnezijumom i jodom. Reč je o algi blažeg ukusa koja je dobra za čišćenje krvi, regulisanje metabolizma i za dijabetičare. Najčešće se jede u supama i čorbama.

Pročitajte i… Namirnice koje jedete svaki dan zapravo vas goje više nego što mislite

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnijevesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

 

Tagovi: