Zdrave zamene za ŠEĆER

by | januar 8, 2011

Med, malteks i javorov sirup imaju prijatan ukus i odlični su prirodni zaslađivači. Njihovom upotrebom može se smanjiti rizik od nastanka mnogih bolesti

Rafinisani, beli šećer koji nastaje industrijskom obradom šećerne repe i šećerne trske, višestruko je štetan za ljudski organizam ukoliko se konzumira u velikim količinama. Ovaj zaslađivač nakon prerade gubi minerale i vitamine koji inače podstiču proces njegovog usvajanja i varenja, zbog čega opterećuju pankreas i nadbubrežne žlezde, kao i membrane krvnih sudova na čijim zidovima kasnije dolazi do taloženja holesterola. Osim  toga, slabi imunološki sistem, podstiče razvoj dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, raka, artritisa, izaziva depresiju, nervozu, gojaznost…

Zdrava alternativa rafinisanom šećeru jesu prirodni zaslađivači koji su veoma ukusni, zdravi i korisni za ljudski organizam.

Med
Med sadrži najkvalitetnije vrste ugljenih hidrata koji direktno ulaze u krv i spadaju u grupu lako svarljive hrane. Dok beli šećer u svom satavu nema ništa osim ugljenih hidrata, med je bogat proteinima, mineralima (natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe i fosfor), vitaminima C, B3, B5 i B12 i folnom kiselinom. Lekovita svojstva meda sežu u duboku istoriju kada se upotrebljavao kao sredstvo za brže zarastanje rana, opekotina, jačanje imuniteta, lečenje upale disajnih puteva, kao i hroničnih tegoba poput ulkusa ili opstipacije. U pripremi kolača i drugih poslastica šećer treba zameniti medom. Iako se termičkom obradom gubi deo njegovih lekovitih svojstava, mnogo je korisniji od šećera. Treba ga kupovati od proverenih proizvođača jer na tržištu postoji i takozvani lažni med koji sadrži šećer. Ograničenja u konzumiranju meda imaju jedino dijabetičari i osobe alergične na pčelinji proizvod.

Malteks
Malteks je ekstrakt ječmenog slada, dobijen posebnim tehnološkim postupkom, kojim su maksimalno sačuvana hranljiva svojstva zrna ječma. Izgledom i konzistencijom podseća na med: tamne je boje, sa izraženim prijatnim mirisom i ukusom. Jedna i po kašičica malteksa zamenjuje kašičicu šećera. Ječmeni slad ima izuzetnu nutritivnu vrednost, jer pored prostih i složenih ugljenih hidrata sadrži i belančevine. Takođe, bogat je i mineralima, kao što su kalijum, fosfor, natrijum, magnezijum, gvožđe i vitaminima E, A, B grupe, zbog čega je važan za ishranu dece, sportista, trudnica, rekovalescenata, osoba koja pate od hroničnog bronhitisa, kašlja i otežanog disanja. Kada se pomeša sa biljnim mlekom, kakaom, rogačem i mlevenim lešnicima, dobija se izuzetno ukusna i zdrava domaća čokolada.

Javorov sirup
Ovaj prirodni zaslađivač dobija se ceđenjem iz debla javora. Iako sadrži 60 – 70 posto šećera, čulo ukusa ga registruje kao previše  slatku namirnicu. Izuzetno je koncentrovan, tako da se od četiri litre sirupa može napraviti 150 l soka. Ukusom podseća na kramelizovan šećer, a osim ugljenih hidrata, sadrži i gvožđe, magnezijum, kalijum, kalcijum, natrijum i vitamine B1 i B2. Ima visoku kalorijsku vrednost te ga treba konzumirati u ograničenim količinama. Naučnici su otkrili da javorov sirup sadrži veliki broj bioaktivnih materija, antioksidanata, sa antikancerogenim i antibakterijskim svojstvima.

Suvo voće
Sušeno voće od davnina važi za zdravu i ukusnu poslasticu. Poželjno je uvek imati pri ruci suve kajsije, grožđe, smokve, šljive ili brusnicu, jer sadrže važne nutritivne sastojke – magnezijum, kalcijum, vitamine B kompleksa, gvožđe,  kao i antioksidantni koktel – C vitamin, E vitamin i beta-karoten koji se bore protiv slobodnih radikala.
S obzirom na to da ove namirnice zahtevaju intenzivnije žvakanje, prilikom njihovog konzumiranja dolazi do ubrzavanja cirkulacije u predelu glave, a poboljšava se i varenje. Zbog nedostatka tečnosti, oligoelementi i minerali sadržani su u koncentrovanom obliku, kao i ugljeni hidrati poput voćnog i grožđanog šećera. Zato treba jesti malu količinu suvog voća, jer u 100 g ove namirnice ima između 250 i 290 kcal..

Izvor: „Top zdravlje“

Tagovi: