Zdravstveni benefiti krastavaca: 14 razloga da ga jedete što više

by | 16 maja, 2022
zdravstveni benefiti krastavaca

Otkrivamo vam koji su to zdravstveni benefiti krastavaca. 

Sezona je krastavaca, a mi donosimo dovoljno dobrih razloga da ga konzumirate što više. Ovo povrće obiluje vitaminom C, a osim što kožu čini blistavom, krastavac sadrži preko 90 odsto vode, te je idealna namirnica za hidrataciju organizma, te vam pruža energiju i elminiše toksine. Pored toga, ova namirnica je bogat izvor vlakana pa je odlična izbor za svaku letnju dijetu.

Većina ljudi oljušti krastavac pre nego što ga pojede, ali u kori samo jednog krastavca nalazi se oko 12 odsto dnevno preporučene količine vitamina C. Stoga se trudite da ga ili ne ljuštite, ili samo delimično oljuštite pre konzumiranja.

Zdravstveni benefiti krastavaca

1. Podiže energiju

Ukoliko vam fali energije i osećate se iscrpljeno i malaksalo, umesto energetskih pića koja se veoma nezdrava, radije posegnite za krastavcima. Zbog vitamina B i ugljenih hidrata kojima obiluje, krastavac će vam obezbediti dodatnu energiju koja će vas “razbuditi”.

2. Hidrira telo i elminiše toksine

Zbog visokog udela vode, krastavac pomaže telu da izbaci nepotrebne otrove i nečistoće. Na ovaj način ovo povrće čuva i zdravlje bubrega, jer smanjuje nivo mokraćne kiseline u telu i tako ove organe čuva u dobroj formi.

3. Smanjuje rizik od raka 

Zahvaljujući sastojcima pinorezinolu, sekoizolaricirezinolu i laricirezinolu, krastavac smanjuje rizik od nekoliko tipova raka, uključujući rak dojke, prostate, jajnika i materice.

4. Snižava holesterol i čuva zdravlje srca 

Krastavac, takođe, smanjuje holesterol i kontroliše krvni pritisak i pomaže dijabetičarima. Kalijum koji je sadržan u krastavcu pomaže kod regulisanja krvnog pritiska i preporučuje se osobama sa povišenim pritiskom da ga uvrste u svakodnevnu ishranu.

5. Reguliše šećer 

Ovo povrće posebno se preporučuje dijabetičarima, jer sadrži hormon koji je potreban ćelijama pankreasa kako bi proizvodile insulin.

Pročitajte i… Najbolje namirnice za borbu protiv dijabetesa

6. Ublažava kostobolju 

Silicijum koji ova namirnica, takođe, sadrži, olakšava kostobolju i bol izazvan artritisom. Ovaj mineral pomaže u jačanju vezivnog tkiva, a ako ga pomešate sa sokom od šargarepe ublažićete kostobolju snižavajući nivo mokraćne kiseline.

7. Poboljšava rad probave i pomaže kod mršavljenja

Zbog velike količine vlakana u sebi, ova namirnica je dobra za probavu i reguliše njen rad, a voda koju sadrži, ali i mali broja kalorija, čini ovu namirnicu idealnom za sve koji žele da skinu kilograme i održavaju željenu kilažu. Koristite ga tokom sezone što više, i neka bude vaš obavezan sastojak u salatama, sendvičima i supama. Možete ga i naseći na štapiće te jesti kao grickalicu, ili pak dodavati u ukusne šejkove, ali i vitaiminsku vodu koja će vas osvežiti i podstaknuti brže sagorevanje mansih naslaga.

8. Neutrališe neprijatan zadah i leči desni

Ukoliko imate problema sa neprijatnim zadahom, krastavac vam može pomoći. Držite kolut krastavca u ustima 30 sekundi i na ovaj način uništite bakterije u usnoj dublji koje izazivaju loš zadah. Ukoliko imate česta krvarenja desni, uvođenje ovog povrća u svakodnevnu ishranu može vam pomoći da rešite i ovaj problem.

9. Lek protiv mamurluka 

Zdravstveni benefiti krastavaca ogledaju se i u lečenju mamurluka. Ako želite da izbegnete glavobolju narednog dana, pre spavanja pojedite nekoliko kriški krastavca. Sadrži dovoljno vitamina B, šećera i elektrolita koje će nadoknaditi izgubljene nutrijente tokom burne noći.

Pročitajte i… Najbolji prirodni lekovi protiv mamurluka

10. Ubrzava rast kose

Ovo povrće čini kosu i nokte zdravijima i lepšima. Silicijim u krastavcu čini kosu i nokte snažnijima i sjajnijima, a zbog visokog sadržaja silikona i sumpora, potpomaže brži rast kose.

11. Leči opekotine od sunca

Ova letnja namirnica odlična je i kao lek za opekotine dobijene tokom sunčanja i raznih iritacija na koži. Krastavac isečen na kolutove stavite na područja zahvaćena opekotinama i pustite da deluje. Osetićete veliko olakšanje.

12. Smanjuje podočnjake

Oči su vam umorne i natečene? Stavite kriške krastavaca na njih. Iako je ovaj prizor već toliko učestao da postaje kliše, krastavac zaista pomaže u smanjivanju podočnjaka i natečenih očiju zbog svoj protiv upalnih sastojaka.

13. Čisti kožu

Iseckajte krastavac na kolutove i rasporedite po licu. Na taj način ćete prirodno i lako očistiti kožu zahvaljujući mineralnim solima u sastavu ovog povrća.

Pročitajte i… Smrznuti krastavac u bjuti rutini

14. Ublažava celulit

Krastavac je delotvoran i kao lek protiv celulita. Naime, poznato je da se u borbi protiv celiulita preporučuje unošenje više tečnosti na dnevnom nivou, a budući da ova namirnica obiluje vodom koja čini preko 90 odsto njenog sastava, konzumiranjem ovog povrća podstičete izlučivanje vode iz organizma i izbacivanje toksina.

lepotaizdravlje.rsVictor Yee/iStock/Getty Images Plus via Getty Images